Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияМотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки

Мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки

В София премина мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки. Инициативата е в навечерието на Благовещение и на 17-ия рожден ден на фондация „Искам бебе“, съвместно с Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.

Над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете. Необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем. Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира, посочват организаторите на мотошествието.

Д-р Ивелина Цветкова – директор на Дирекция “Трансплантация и асистирана репродукция” в Агенция “Медицински надзор”, посочи: “Такива кампании са важни, за да могат хората да направят своя информиран и осъзнат избор, за да се поднесе правилно информацията кой може да бъде и какви са условията да бъдат донори на яйцеклетки, за да се даде шанс на двойките, които са с репродуктивни проблеми”.

Чрез мотошествието участниците искат да привлекат вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора:

“Трябва да направим така, че българите да разберат, че това да имаш дете е уникална възможност, защото в България клетките и яйцеклетките се внасят от чужбина. Това означава, че ние си губим българския генофонд, губим нашата идентичност, защото клетки и яйцеклетки се вкарват от Испания, от Португалия. Губим идентичността си, губим си нашето ДНК. Сега в България проблемът е, че еманципацията и реализацията на жените им пречи да почнат да раждат, а те се сещат да раждат след 36, 38, 40 години…Също сме загрижени да помогнем на възможно повече семейства, които искат да си имат собствено бебе”./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular