Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияМС отпуска 20 млн. лева за помощи за отопление - по 400...

МС отпуска 20 млн. лева за помощи за отопление – по 400 лева, еднократно

Правителството ще отпусне 20 милиона лева за еднократна помощ за отопление, съобщи служебният премиер Гълъб Донев. Решението се очаква да бъде взето на започналото вече заседание на кабинета, на което ще се гласуват и редица законодателни текстове, свързани с ангажиментите за получаване на втория транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, предаде БНР.
Донев не уточни какви ще бъдат критериите за получаването на помощта за отопление, а само нейните параметри:
“Еднократна финансова помощ в размер на 400 лева”.
50 000 души ще могат да се възползват от допълнителните средства, които правителството осигурява, обясни по-късно социалният министър Лазар Лазаров. Министър Лазаров подчерта, че тя ще се отнася до онези, които са получили отказ за получаването на стандартните помощи за отопление поради неизпълнение на един или повече критерии.
“На първо място – диференцираният и ми доход за отопление надвишава или е равен със сумата до 40 лв. и на това основание те са получили отказ; други лица, които имат поддържана регистрация в бюрата по труда по-малко от 6 месеца също са получили отказ и, третата категория лица – които са получили отказ на тези две основания
Онези, които са получили отказ, няма необходимост отново да подават документи, поясни Лазаров. За тези, които не са подали заявления, ще могат да го направят в 14-дневен срок от обнародването на решението в “Държавен вестник”.
Сред обсъжданите текстове, свързани с Плана за възстановяване, е Законът за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши държавни длъжности, заяви Гълъб Донев:

“Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстваното на малцина за сметка на цялото общество”.
Гълъб Донев допълни, че вече има ударна серия от въпроси от новите депутати към служебните министри:
“За първите два дни от дейността на 48-ото НС, по мои груби сметки са зададени около 70 въпроса към министрите от служебното правителство. Забелязвам “ударници” в съревнованието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първенци в категорията “най-питан министър””.

RELATED ARTICLES

Most Popular