Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаМузеят в Дупница разказва за Съединението с фотоизложба

Музеят в Дупница разказва за Съединението с фотоизложба

С откъс от спомените на съгражданина Никола Лазарков историците припомнят за тревогата от събитията отпреди 135 г. в града

Фотодокументална изложба по повод 135-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия подредиха в залата на Историческия музей в Дупница. Експозицията „Съединението и неговата защита в Сръбско-българската война – 1885 г.“ е посветена на драматичните събития и личностите, извършили и защитили този дързък акт. Целта на изложбата е да се напомни чрез образи и документи за онези национални герои, които преди 135 години, на 6 септември дръзнаха и се противопоставиха на Великите сили и Османската империя, отхвърляйки клаузите на Берлинския конгрес (1878 г.).
Съединисткото движение е продължение на националноосвободителното движение и еманация на българския възрожденски гений, доказал на практика националния девиз – „Съединението прави силата”.

В няколко табла са показани развитието на събитията в навечерието и осъществяването на самото Съединение – дейците и организаторите на БТЦРК, управляващите в Княжеството и областта Източна Румелия, разделени от условната граница.
„Ако актът на Съединението изненадва европейските сили, то неговата защита – военна, политическа, дипломатическа, изисква обединението и напрягането на всички национални сили – от народните маси и интелигенцията до правителството и княза.
Защитата на Съединението преминава през много драматични епизоди, най-драматичният от които е кратката Сръбско-българска война, спечелена от младата българска армия, от храбростта и патриотизма на целия народ”, допълват историците”, обясниха от музея.
На няколко от таблата са възкресени образите на позабравените ни герои – капитаните, извоювали победите при Сливница, Драгоман и Пирот, които спечелват уважението и възхищението на изумена Европа.
„Победата във войната обаче все още не означава мир и защитата на Съединението преминава в нова фаза на дипломатическата му история – до подписването на Букурещкия мирен договор със Сърбия на 19 февруари 1886 г. и Топханенския акт със султана на 26 март 1886 година. Именно от този момент съединена България излиза като действителна сила на балканската политическа сцена и в следващите две десетилетия ще се превърне в “чудото” на Балканите в стопанско, политическо и културно отношение”, допълват експертите от Историческия музей.
В четири от експонираните табла са представени събитията в Дупница по време на Съединението и участието на дупничани в защитата му през Сръбско-българската война (1885).
С кратък откъс от спомените на нашия съгражданин Никола Лазарков историците се опитват да пренесат хората, които ще посетят изложбата, в онази епоха на динамични и тревожни дни в Дупница.

„Съединението, успешно реализирано и защитено със собствени сили, повишава националното самочувствие на българите, укрепва убеждението, и вярата, че те могат да бъдат творци на своята национална съдба. „Вече никой не може да упреква българите – пише К. Иречек – че българите нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода е била само харизано нещо, което не знаели нито да оценят, нито да пазят”, подчертават от Историческия музей.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 септември, при спазване на противоепидемичните мерки.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular