Sunday, May 5, 2024
HomeОживлениеМузиканти от чужбина забавляваха Смочево

Музиканти от чужбина забавляваха Смочево

Местните почерпиха гостите с хляб и шарена сол, вдигнаха наздравици с вино и ракия от рилското село

Импровизиран концерт спретнаха група чуждестранни музиканти в Смочево. Талантите изненадаха приятно жителите на рилското село преди отпътуването си от България, а местните върнаха жеста с искрено уважение и почерпка. Съботният купон, продължил няколко часа, остави незабравими спомени у домакините и неочакваните гости, които се познават от години от несъществуващ вече фестивал.

„София Хъгстадиус от Швеция, израелецът Джонатан Леви, австрийката Ангелика Худлер и Жофис Кашпарова от Чехия са гостували в Рила на частни начала. В събота, преди да си тръгнат, София, която свири на цигулка, им предложила да гостуват на „бабите” в Смочево. Те се познават от фестивала „Музика под рилското небе“, който се провеждаше преди години, но спря, тъй като срокът на проекта изтече. Заедно изнасяха концерти и се уважават. Пристигнаха към 19 часа вечерта. „Бабите” се организираха много бързо и омесиха питки – с мая, содена. Забъркали бяха и качамак. Донесоха и шарена сол. Братята Иван и Гери Станкови донесоха вино „Богдая” – произвеждат го от няколко години в Смочево, след като се върнаха в селото от София, и е много добро. Надка Панайотова донесе домашна ракия, дори им даде по една бутилка. Имаше и биричка. От кметството също помогнахме, с каквото можахме. Изненадахме ги с топлото посрещане. Дойдоха хората от Клуба на пенсионера, жените от Клуба на готините баби от Бишика (КГББ), те така си се наричат, от читалището. Цялото село се събра на мегдана, имаше много дошли и от други места – беше почивен ден. Гостите свирят на цигулка, виола, флейта, като започнаха, та до 2 часа след полунощ. Свириха българска и музика от техните страни. Свириха химна на Смочево. Няколко часа не оставиха инструментите. Играха хора, танцуваха. Получи се страхотен празник. След купона казаха, че ще дойдат пак”, разказаха от кметството в Смочево.


Припомняме, че фестивалът „Музика под рилското небе“ се провеждаше по проект на община Рила и фондация „Арденца“. В продължение на няколко години в края на август и началото на септември млади музикални ентусиасти от различни държави се събираха и изнасяха концерти. По модела на самодейните етнофестивали из Европа уъркшопът се ръководеше от опитни музиканти, владеещи различни народни стилове и инструменти. Участниците заедно учеха и разработваха народни мелодии и с общи изпълнения се представяха на открито в гр. Рила и съседните села. Така местни самодейци, а и не само те, се сприятелиха с чужденците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular