Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаМъжкият хор „Св. Иван Рилски“ завоюва водещо място на фестивала „Маестро Медникаров“

Мъжкият хор „Св. Иван Рилски“ завоюва водещо място на фестивала „Маестро Медникаров“

Дупнишкият хор „Св. Иван Рилски“ завоюва изключителен успех на престижен хоров фестивал. Мъжкият хор „Св. Иван Рилски“ е удостоен с втора награда от Международния хоров фестивал „Маестро Медникаров“, проведен в Албена като част от Международната фестивала програма „Приятели на България“. Отличието е най-високото, тъй като първо място не е присъдено. Оценката на дупничани и тяхната диригентка Таня Камбурова е дадена от професионално жури, част от което са гл. диригент на софийския хор „Св. Тоица” и експерт в Министерството на културата Елиянка Михайлова и Дима Труфкин – музикант, преподавател и един от организаторите на фестивала.

„Изпълнихме 7 произведения от различни епохи, на различни автори. Пяхме акапелно. Програмата ни бе от 20 минути, както е по регламент. Дипломата, която получихме, е голямо постижение за нас. Първо място не беше присъдено. Освен това участието ни в Албена е първата ни изява на сцена след година и половина застой заради пандемията. Имахме малко време за репетиции. Същевременно конкуренцията беше сериозна – в категорията „Хорови състави и оркестри” имаше над 50 състава от цяла България”, каза Таня Камбурова.

Диригентът се похвали и с нови попълнения в хора. „Съставът ни е пълен – 20 души, като имаме и нови попълнения. Това са четирима души от всички партии, на възраст от 40-45 г. През септември очакваме нови хористи. Ще има прослушвания и всеки, който иска, нека да заповяда, за да стане част от състава на хор „Св. Иван Рилски”, допълни Камбурова.

Стана ясно, че формацията има покани за участие в почти всички хорови фестивали в страната.

Дупнишкият хор участва за четвърти път в Международния хоров фестивал „Маестро Медникаров“, като досега e печелил едно първо и две втори места.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular