Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилНавършват се 123 г. от смъртта на Ильо Войвода

Навършват се 123 г. от смъртта на Ильо Войвода

Днес се навършват 123 г. от смъртта на Ильо Войвода. Легендарният български герой издъхва в Кюстендил на 17 април 1898 г. Илия Марков Попгеоргиев е един от малкото участници в освободителните процеси във всички етапи – от хайдутлука през годините на османско иго, до военните сражения, извоювали свободата на България.
Наричали го войводата на войводите. Народът го е възпял в своите песни, а съвременниците му го описват като изключително смел, с твърда воля и характер, откровен и добронамерен човек със завиден морал. Роден е на 28 май 1805 г. в гр. Берово (днешна Република Северна Македония), в историческата област Малешево. През 1850 г., защитавайки близките си, влиза в конфликт с османската власт.
Събира малка дружина, с която броди из Малешевско, Пиянец и Осогово, а сестра му Мария Попгеоргиева е байрактар. По време на Руско-турската война той е командир на всички сборни опълченски чети. Участник е и в Сръбско-българската война (1885 г.), по време на която е вече на 80 години, но въпреки това грабва пушката и се записва като доброволец.
Многократно е награждаван с ордени за храброст. В Кюстендил се заселва със семейството си след Освобождението през 1878 г. и неуспеха на Кресненско-Разложкото въстание, в което също е активен участник. В края на 70-те години на ХХ век къщата, в която е живял, е реставрирана.
Днес тя е музей, посветен на национално-освободителните борби в Кюстендилския край.
RELATED ARTICLES

Most Popular