Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесНавършват се 127 години от рождението на Гюрга Пинджурова

Навършват се 127 години от рождението на Гюрга Пинджурова

Навършват се 127 години от рождението на Гюрга Пинджурова. Родена е на 18 април 1895 г. в град Трън (област Перник). Дъщеря е на Гюро Пинджуров – Майстора, дюлгерин и гъдулар. Тя е шестото дете в семейството, ала идва под щастлива звезда – с божа дарба и с огромен късмет.

Пее от съвсем мъничка „мамините песни”. Баща ѝ рано умира и лете тя работи с майка си по нивите. Там научава жътварските песни на родния си край.

По чиста случайност в Трън пристига известната оперна певица Христина Морфова. Тя отсяда в хана и дочува Гюргиния вълшебен глас. Девойката имала навик всяка вечер да пее от чардака на дома си. Оперната прима останала изумена. Разпитала ханджията за гласовитата песнопойка и пожелала да се срещне с нея. По настояване на височайшата знаменитост семейството пуснало Гюрга да учи в София. Така тя била приета в току-що откритото там Държавно музикално училище. Това се случило през далечната 1917 г. В столицата Гюрга живее в дома на Христина Морфова. Благодарение на нейното наставничество младото момиче завършва с отличие престижното училище. Спечелва стипендия да учи оперно пеене в Пражката консерватория.

В Прага, вместо за пет години, упоритата българка се дипломира само за три години. Въпреки перспективите за реализация в чужбина, Г. Пинджурова избира да се завърне в България.

Прибира се в родния град. Назначават я за учителка по пеене в далечно село, до което нямало прокаран път – до там се стигало само с конна езда. Но съдбата не я изоставя. Гюрга се запознава с бъдещия си съпруг – богат аптекар, който свири на цигулка. Двамата имат две деца и наистина щастлив брак.

Късметът отново се намесва в живота ѝ, когато в Трън като гостенин на местен юрист пристига Сирак Скитник. А именно той е директор на Радио „София“. По това време песните в радиото се изпълнявали на живо – нямало още записи. Затова Сирак Скитник кани Гюрга Пинджурова за солистка в ефир. И през 1935 г. нейното семейство се преселва в София. Пред радиослушателите тя изпълнява оперни арии, трънски и шопски народни песни. Трогателни са нейните участия и в Детския час на радиото, излъчван всяка неделя.

През 1939 г. е издадена първата грамофонна плоча на Гюрга Пинджурова.

След 9 септември 1944 г. певицата е в разцвета на кариерата си. Обикаля надлъж и нашир цялата страна, за да пее на народа. Концертите ѝ предизвикват истински фурор и в чужбина. Големи успехи жъне в Москва и в Белград. Нейният дълбок, топъл и наситен с емоция глас покорява – дори и днес, след толкова години, когато слушаме записите. Дарбата ѝ увековечава тежките ни жътварски песни, хайдушките, историческите, битовите и хумористичните песни от трънския край.

„Нашите народни песни винаги са били близки на сърцето ми – казва в едно интервю за БНР Гюрга Пинджурова – винаги съм ги пяла с такъв жар, с такава радост и с такава тъга!“…

Сред най-обичаните нейни песни са: „Гугутка гука в усое“, „Омиле ми, Ягодо“, „Чича рече да ме жени“, „Страхил войвода“, „Стоян през гора вървеше“, „Хей, поле широко“, “Димо си стадо пасеше”, „Взехме се два сирака“ и много други.

Текст: Ганка Василева

 

RELATED ARTICLES

Most Popular