Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долНавършват се 20 г. от смъртта на оперетната легенда от Бобовдолско Видин...

Навършват се 20 г. от смъртта на оперетната легенда от Бобовдолско Видин Даскалов

Днес отбелязваме 20 години от кончината на големия Видин Даскалов. Той е една от легендите на българската оперета. Гласът и актьорското му майсторство и до днес са пример за поколенията.
Видин Борисов Даскало̀в е български оперетен артист и режисьор. Роден е на 12 февруари 1929 г. в село Горна Козница, община Бобов Дол.
Завършва теоретичен факултет на Държавната музикална академия в София, клас по цигулка през 1953 г. Учи пеене при Мара Цибулка. Притежава ярък комедиен талант, изразен предимно в намиране на ефектни актьорски решения.
Един от основателите на съвременната българска оперета. Житейският му път приключва в София на 28 август 2001 г. след сърдечно заболяване.
В творческия си път пресъздава над 120 роли, сред които най-характерни са Менелай в „Хубавата Елена“, Хитър Петър от „Имало едно време“, Бони в „Царицата на чардаша“ и още десетки незабравими образи като например в „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Лелята на Чарли“ и „Сирано дьо Бержерак“.
Незабравими са дългогодишните му дуети с оперетната певица Лиляна Кисьова. Режисира постановки на „Прилепът“, „Веселата вдовица“, „Време за любов“ и други. Поставя за първи път на сцената на Музикалния театър мюзикъла „Ах, този джаз“.
RELATED ARTICLES

Most Popular