Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНаградиха най-добрите спортисти, треньори и отбори на 2021 г. в Гоце Делчев

Наградиха най-добрите спортисти, треньори и отбори на 2021 г. в Гоце Делчев

Камен ЯНЕВ

Церемонията “Спортист на годината” се проведе в края на 2021 г. в  “Неврокоп Арена”. За 7-а поредна година община Гоце Делчев отличи състезателите, които са постигнали големи успехи през годината, допринасяйки за развитието и популяризирането на спорта.

Изборът на наградените премина през няколко етапа. Комисия от общински съветници от комисията по спорт към ОбС-Гоце Делчев, експерти от общинска администрация, представители на местните медии и председатели на спортни клубове гласуваха в специално допитване. Към общия сбор точки се добавиха и постигнатите успехи на номинираните спортисти през календарната 2021 г. А чрез анкета, провела се във фейсбук страницата на общината, бяха излъчени победителите в категорията “Гласът на публиката”. Гласуването приключи на 29 декември в 17.00 часа. В анкетата гласуваха 6 100 човека.

 

Председателят на постоянната комисия по спорт към Общински съвет Димитър Бояджиев връчи наградите в категория “Отбор на годината” 2021 г.

На трето място в категорията е Работнически клуб „Спорт и здраве“ с председател Иван Ижбехов, отборът по планинско бягане към РК “Спорт и здраве”. Тимът с участници Кръстю Панчев, Красен Пингов, Николай Димитров и Гълъб Топалов има общ брой 8 медала, от които четири златни, два сребърни, два бронзови.

На второ място е Футболен клуб “Пирин” гр. Гоце Делчев. През миналата година играчите успяха да се завърнат в Югозападната трета лига. Треньорът Димитър Крушовски получи наградата, с пожелание в най-скоро време да бъдат фактор и в професионалния футбол на България.

Победител в категорията е Хандбален клуб “Пирин” с треньор Николай Пиргов. Клубът е основан през 1981 г., но много бързо хандбалът се превръща в традиционен спорт за местното население и се радва на голяма подкрепа от страна на публиката. През 2021 г. “Пирин” се класира на четвъртфинал за “Купата на България” и завърши на 4-то място в А хандбална група.

Зам.- кметът Богдан Боцев връчи наградата “Отбор на годината до 18 г.”.

На трето място е Спортен клуб по карате “Киокошин” с председател Стоян Златев. Каратистите успяха да спечелят цели 14 медала през годината, от които 4 златни, 5 сребърни и 5 бронзови. Клубът изпрати и 5-ма представители на Европейско първенство, където младите каратисти стигнаха до четвъртфиналите.

На второ място е ФК “Неврокоп-I”, за който 2021 г. е записана със златни букви. Клубът стана областен шампион в конкуренция с 13 отбора от Благоевград, Сандански, Петрич и др. Футболната школа на Антон Калайджиев през последните години се утвърди като водеща в работата с деца в областта.

Големият победител в категорията е Баскетболен клуб “Пирин”. Отборът, воден от Илия Павлов, постигна исторически успех през 2021 г. Младите състезателки завършиха на 1-о място в Зона “Рила” и в квалификациите за класиране на държавни финали. Те постигнаха 6 победи срещу съперници като “Рилски спортист” и “Балкан”, за да спечелят бронзовите медали. Осем от общо 12 момичета получиха повиквателни за националния отбор на България.

Младежкият медиатор Костадин Харисков връчи наградите в категорията “Треньор на годината”.

На трето място е Стоян Златев – треньор на СК по карате киокушин “Ронин”. Той е сред основателите на клуба и треньор от над 15 години. Завършил е Националната спортна академия и притежава черен пояс по карате.

На втора позиция е Андон Калайджиев – треньор на ФК “Неврокоп”.  След като основава клуба през 2003 г., той записва близо две десетилетия треньорска дейност. През 2021 г. изведе своите възпитаници до 1-о място в областното първенство за деца.

Победител в категорията стана Илия Павлов – треньор на Баскетболен клуб “Пирин”. Той е негов основател, през последните години полага неимоверни усилия, да има баскетбол в Гоце Делчев. Воденият от него отбор до 12 г. спечели шампионата в Зона “Рила”, стана бронзов медалист на България. Под негово ръководство тимът до 14 г. се класира на държавни финали и зае 9-о място.

Кметът Владимир Москов връчи наградата за цялостен принос в развитието на спорта.

Призът беше присъден на Асам Имамов – председател на Мотоклуб “Ендуро клуб Корница”.Той е основан от група мотористи през 2019 г. и вече има 20 състезатели, които участват във всяко съревнование под егидата на Българската федерация по мотоциклетизъм. Със собствени средства успяха да изградят трасе и спечелиха домакинство, а оттам и наградата за Състезание на годината 2021. Имамов завоюва 1-о място на Републиканския шампионат по Ендуро BG-X, клас 45+.

В категорията “Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 г.”, първата награда е за победителя от анкетата във фейсбук, в която най-много гласове получи Никола Посеков от СК по джудо „Неврокоп“. През годината 10-годишният джудист спечели сребърен и бронзов медал от два международни турнира.

Награди от гласуването на комисията за постигнати успехи през календарната 2021 г. получиха още:

– Рабиа Нафузчи – Клуб по Художествена гимнастика “Пирин ЕМ”;

– Ани Боюклиева – Баскетболен клуб “Яворов”;

– Павел Милушев – Футболен клуб “Неврокоп”;

– Никола Посеков – Спортен клуб по джудо “Неврокоп”;

– Никола Спиров – Спортен клуб по джудо “Неврокоп”;

– Мария Гайдева – Спортен клуб по джудо “Неврокоп”;

– Гергана Ляскова – Баскетболен клуб “Яворо”»;

– Деана Попова – Клуб по Художествена гимнастика “Пирин ЕМ”;

– Абдула Кичуков – ФК “Пирин – 1912”;

– Еге Хасан – ФК “Неврокоп”;

– Петър Ташков – СК по карате киокошин “Ронин”;

– Александър Заянджиков – Хандбален клуб “Пирин-64”;

– Георги Парасков – Спортен клуб по карате киокошин “Ронин”.

Младите шампиони получиха своите наградите от кмета Владимир Москов.

На трето място в класацията се нареди Ангел Тюхков от СК по карате киокошин „Ронин“. През 2021 г. Ангел спечели сребърен медал от националното първенство до 18 г. и достигна до четвъртфинал на Европейското първенство в Румънния.

На второ място е Георги Хаджиев, също от клуб „Ронин“.  Той изпраща една успешна година, в която спечели 1-о място на републиканското първенство по карате в категория до 80 кг и бронзов медал от Международен турнир „Черно море“. Той достигна и до четвъртфинал на европейското първенство за юноши.

Победител в категорията е Мартин Георгиев от ККК „Ронин“ до 14 г. Неговите успехи през 2021 г. са –  шампион в категория до 55 кг., шампион на Купа „Пловдив“ категория до 60 кг., в турнира печели и купата за най-техничен състезател при 14 годишните, като побеждава всичките си срещи с ИПОН за по-малко от минута. На международния турнир „Черно море“ печели сребърен медал.

Голяма награда отиде и при победителя от анкетата във фейсбук, в която най-много гласове получи състезателя по културизъм – Костадин Шушутев. Костадин печели през година две първи места от турнир по бодибилдинг и фитнес в гр. Пазарджик, категория мъжка физика до 173 см. и от националното първенство по културизъм и фитнес квалификация за балканско първенство.

Пoследва награждаване за общ резултат, в който бяха включени резултатите от гласуването на комисията и постигнати успехи през календарната 2021 г.

На трето място е футболистът на “Слован” (Братислава) Васил Божиков. Той започва да тренира футбол от 7-годишен в школата на ФК “Пирин”. Играе за “Левски” (Карлово), “Гигант” (Съединение), “Миньор” (Перник), “Литекс% (Ловеч). Следват транфери зад граница, като играе за “Касъмпаша” и “Слован”. Божиков е част от националния отбор на България, става и вицекапитан. През 2019 г. е трети в класацията “Футболист на годината” в България.

На второ място се нареди Крум Томчев – състезател по бодибилдинг и фитнес. През годината Крум печели общо 16 медала от световни и национални първенства. 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови. Двукратен световен бронзов медалист по натурален културизъм и фитнес от Валенсия, Испания. На националната сцена е непобедим и печели 5 златни медала по силов трибой и вдигане от лег в турнир “Шампион на шампионите”.

Победител в анкетата “Спортист на годината” за втори път стана Костадин Кърджалийски. Той е състезател на боен клуб “Friends”, воден от популярния български боец и също бивш участник в SENSHI Деян Топалски. Кикбоксьорът е “Спортист номер 1” на Гоце Делчев за 2018 г., носител на републикански титли по кикбокс в трите рингови стила – К1, фул контакт и лол кик.  Завършил е УНСС, а по професия е счетоводител.

През 2021 година Кърджалийски става европейски вицешампион по кикбокс. През лятото на същата година става бронзов медалист от европейското по карате, където спечели 3 срещи и една загуба на полуфинала. А преди няколко седмици стана шампион “Full contact” на републиканското първенство в Пловдив. Истински пример за мъжество и характер показа, когато се изправи в полуфинала и финала със счупен крак, но въпреки контузията успя да спечели.

Снимки: B-99

 

RELATED ARTICLES

Most Popular