Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБобов долНад 100 енергетици и миньори протестираха пред ТЕЦ „Бобов дол“

Над 100 енергетици и миньори протестираха пред ТЕЦ „Бобов дол“

Над 100 служители и работещи в ТЕЦ „Бобов дол“ и „Открит въгледобив“ – Бобов дол,  застанаха зад исканията на колегитеси от ТЕЦ „Марица-Изток“ за изтегляне на внесения в Европейската комисия териториален план за справедлив преход и преработването му. Енергетиците и специално дошлите за протеста миньори излязоха на входа на  централата, за да настояват за запазване на бъдещето и независимостта на българската енергетика и своите работни места.

„Ние не защитаваме само нашите работни места, а искаме енергетиката на страната ни  да се съхрани и да остане независима. Подкрепяме нашите колеги от Мини „Марица-изток“, които вече прекратяват протестите на АМ „Тракия“, и ще следим дали ще се изпълнят 8-те точки в споразумението, коетона 3 октомврибе подписано от правителството, Министерството на енергетиката и др. институции. Имаме и добавки към Пътната карта, издадена на 5 октомври, които сме изпратили.Ако тези осем точки не бъдат изпълнени, пътяткъм магистралата, където бяхме преди една седмица,е отворен и никой не може да ни спре отново да направим блокада. Ако се наложи, ще стигнем и до София“, каза председателят на браншовия синдикат на КНСБ при централата Тодор Василев.

Сред протестиращите бе иизпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Той изрази надежда, че ТЕЦ „Бобов дол“ ще продължи да работи и увереност, че ако не им пречат, сами ще се справят с предприетата в ТЕЦ „Бобов дол“трансформация.

Както писахме, бобовдолските енергетици и миньори сапритеснени за цените на електроенергията и дали България ще бъде енергийно независима.

Без енергетика България става само една територия. Не искаме страната ни да остане без енергетика, както остана без промишленост и земеделие например и сред закриването на предприятия хората емигрираха, а ние купуваме вносни стоки и ядем чужди плодове и зеленчуци. Не искаме да останем без работа и да сме без ток. Не искаме да плащаме непосилни цени за ел. енергия, коментираха работещи в топлоцентралата и мините.

Допреди една седмица бобовдолските енергетици и миньори бяха на протест на АМ „Струма“, която блокираха за няколко дни

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular