Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилНад 120 кукери гониха злите сили в кюстендилското село Жабокрът, дариха ги...

Над 120 кукери гониха злите сили в кюстендилското село Жабокрът, дариха ги с железна пара

  • Младоженец с булка, поп и полицай навестиха Слокощица, магаре теглеше каручката със скара и печени кюфтета

 

Кукери полазиха стотици стопани и техните къщи, за да изгонят злите сили в няколко кюстендилски села рано сутринта на 1 януари. Една такава традиция е в село Жабокрът, където тя се спазва повече от 50 години. Два кукерски състава тръгнаха и огласиха с чановете улиците на селото, като във всеки дом те бяха чакани от хората и бяха посрещнати с отворени сърца.

Кукерски състава огласиха с чановете улиците на селото.

“Няма дом, който да не бе посетен от кукерите. Кукерските състави в Жабокрът са два от години – на мъжете, в който има и хора висшисти, полицаи и от всякакви професии, и на момчетата, на подрастващите. Всяка Нова година в началото те минават по къщите, където стопаните ги очакват. Всяка къща пренарежда софрата от вечерта на Нова година, като се слага “от всичко по много”. А на кукерите се дава “кой каквото обича”, но задължително желязна пара за здраве. Кукерската група “Джамалари” от кюстендилското село Жабокрът и НЧ “Пробуда” ще участва на фестивалите в Симитли – 12 януари, и в Перник на 27 януари”, каза кметът на селото Десислава Стоянова.

Момчета на различна възраст се включиха в традицията.
“Булка”, младоженец, дядо поп, полицай бяха сред кукерската група в Слокощица.

И жителите на село Слокощица посрещаха с усмивка кукерите, сред които “булка”, младоженец, дядо поп, полицай и други герои. Атракцията бе каручка, теглена от магаре, натоварена със скара, на която цвърчаха кюфтета и кебапчета.

След обиколка из селото кукерите се събраха на кръстовището за Кюстендил и Граница, където се изви кръшно хоро и се вееше българският трибагреник.

На 1 януари кукери шестват и още в селата Ябълково, Гирчевци, а в Пиперков чифлик пазят сили за 14 януари – на Василовден по стар стил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular