Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРилаНад 140 участници пяха и танцуваха на празника на Рила

Над 140 участници пяха и танцуваха на празника на Рила

Рилчани почетоха светата Троица с литургия в храма „Св. Никола”, край параклиса „Св. Троица” раздадоха курбан

Над 140 участници от цяла България се включиха в тазгодишния Празник на художествената самодейност „Рила пее и танцува“, проведен в град Рила в неделя. Поле за изяви на сцената имаха десетки самодейни колективи предимно от областите Кюстендил и Благоевград – Джерман, Бобошево, Брежани, от Радомирско.

Овациите на публиката получиха Петър Васев, Благовеста Миладинова и Мария Кьосева – талантливите солисти на Детската вокална група „Рилски звънчета” с ръководител Емилия Начева. Уменията си показаха и възпитаниците на хореографа Асен Колев от Детския танцов състав към читалището в Рила. Всички участници в празника, организиран от общината и местното читалище, получиха награди – плакети и грамоти.
„Рила пее и танцува“ бе част от събитията, организирани по случай традиционния селищен събор на рилчани „Св. Дух“. Изявите започнаха на 10 юни (петък) на спортната площадка в двора на ОУ „Аверкий Попстоянов“. Там се проведе детски спортен празник „Весел старт“, включващ подвижни, спортно-подготвителни и състезателни игри, рисунка на асфалт и други забавления за бъдещите първокласници.
На спортната площадка в двора на ОУ „Аверкий Попстоянов“ имаше традиционен турнир по футбол на малки врати за възрастни и деца. И двете събития са под патронажа на кмета на община Рила Георги Кабзималски.
В събота вечерта в салона на НЧ „Христо Ботев 1898“ в градчето бе празничният концерт с участието на децата от ОДГ „Д-р Тодора Миладинова“, учениците от ОУ „Аверкий Попстоянов“, самодейците от НЧ „Христо Ботев 1898“ и гост изпълнителите – Музикална формация „Престо“ –Благоевград, народната певица Стойка Германова и сестрите Мария и Магдалена Филатови.
Рилчани празнуваха и в понеделник. За православния празник „Св. Троица” сутринта в местната черква „Св. Никола” бе отслужена литургия, а на обяд край едноименния параклис „Света Троица”, намиращ се на входа на градчето, бе раздаден курбан за здраве и благополучие.

RELATED ARTICLES

Most Popular