Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияНад 170 000 лв. струва изпращането на първата пратка от военната помощ...

Над 170 000 лв. струва изпращането на първата пратка от военната помощ за Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи допълнителната помощ за Украйна, изпращането на 100 БТР-а, на брифинг във Военното министерство.

Преди това с минута мълчание беше почетена паметта на Патриарх Неофит. Тагарев припомни, че на 20 ноември Министерският съвет одобри споразуменията с Украйна.

“Споразумението беше ратифициран на 22 ноември, а законът беше обнародван на 2 януари”, посочи Тагарев.

На 24 януари издал заповед за предислоцирането на БТР-те за транспортиране. На 29 януари е започнала същинската операция по изпращане на БТР-те.

“Първият ешелон от 30 вагона е отпътувал на 7 март. 240 военни са участвали в операцията. Разходите са за над 170 000 лв.”, обяви Тагарев.

По повод бъдещето му Министър Тагарев каза, че решението ще се вземе от политическите сили, които стоят зад кабинета и се надява следващия министър да се ползва от пълна политическа подкрепа, тъй като има важни процеси, които текат в армията и темповете не трябва да се забавят.

По повод критиките за забавяне на помощта, Тагарев предположи, че би било възможно да се спести седмица, но не повече, защото логистиката е била сложна./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular