Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияНад 3700 домашни прасета заклани доброволно в Пазарджишко

Над 3700 домашни прасета заклани доброволно в Пазарджишко

Над 3700 прасета в т.нар. “заден двор“ в Пазарджишко са заклани доброволно. Това съобщи областният управител Стефан Мирев на заседание на местната Областна епизоотична комисия. Закланите прасета са били отглеждани в 2242 лични стопанства в 75 населени места в региона. Губернаторът допълни, че са готови и списъците на стопаните, които ще бъдат подпомогнати. Списъците са заверени от кметовете на населените места, официалните ветеринарни лекари, областния управител и са изпратени в МЗХГ.

В област Пазарджик извън 20 км санитарни зони са постъпили списъци от Панагюрище, Поибрене, Оборище и Стрелча. Не са постъпили списъци от Велинград, Белово и с. Славовица, въпреки решението на Областната епизоотична комисия за подпомагане на стопаните и в тези населени места. След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа.

Средства ще се превеждат и по банков път. Няма регистрирани нови случаи на заболяването африканска чума по свинете в област Пазарджик, стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. След регистрираните две положителни проби за АЧС при диви прасета в землището на община Велинград в ОДБХ-Пазарджик няма новопостъпили сигнали. За периода от 19 до 25 август служителите на РДГ-Пазарджик са извършили около 450 проверки в горските територии, при които не са констатирали нови огнища на АЧС.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular