Над 55 000 дръвчета подариха на жители на Югозапада

Кампанията на „Гората.бг“ мина през Благоевград, Дупница, Перник и Кюстендил

Инициативата „Гората.бг“ успя да мотивира хиляди жители на Югозапада да засадят плодни, медоносни и паркови дръвчета.

За броени дни в Дупница, Благоевград, Перник и Кюстендил бяха подарени над 55 000 фиданки. Инициаторът Никола Рахнев посети на място всеки от градовете, в събитието се включиха и местни доброволци.

В Благоевград над петнадесет хиляди дръвчета се раздаваха директно на всеки желаещ, дошъл на площад „Георги Измирлиев“.Още преди 10 ч. в съботната и леко дъждовна утрин жители извиха опашка. Около 15,00 ч. бусът на „Гората.бг“ спря и на централния площад „Свобода“ в Дупница, който се пукаше по шевовете от народ. За дупничани и жители на околните населени места бяха предназначени повече от десет хиляди фиданки.

Сред взелите дърво бе и Петя Илиева, която бе довела и децата си. Те за първи път взимат дръвчета от тази инициатива, но не за първи път ще садят фиданки.

„Ние живеем в жк „Бистрица“, но имаме и малка градина в Сапаревобанско. Много бихме искали да посадим дърво в междублоковото пространство. Липсва ѝ зеленина на Дупница. Градът ни беше по-зелен преди. Това е болна тема. Липсва в междублоковите пространства, по площадките, липсва навсякъде“, каза тя и обясни, че дърветата се хващат, когато се сади със желание, хубавото вкореняване, осигуряване на влажност и слагане на по-едра тор и листа.

В понеделник бяха подарени над тридесет хиляди дръвчета и храсти в Перник и Кюстендил.

Всички желаещи получаваха по заявен брой кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни люляци, липи, бряст, явор и др.

„Този сезон засаждаме още 1 милион дървета, за 5 месеца. А и ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.85 милиона. Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! И ще направим България по-зелена, красива и чиста“, заяви създателят на „Гората.бг“ Никола Рахнев.

Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Всеки, получил младо дръвче, е напътстван как да го съхрани, засади и да се грижи за него.