Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаНаемателите на пл. Цигането в Дупница „на тръни” и без алтернатива

Наемателите на пл. Цигането в Дупница „на тръни” и без алтернатива

Калинка Иванова и Георги Ицков: Оставаме на улицата

Ще съдя общината и за морални щети, вложих много пари за ремонти, не ми казаха, че ще продават терена, заяви Кирил Георгиев

Наемателите на общински търговски площи на площада в дупнишкия квартал „Спартак” (известен като Цигaнeтo в Горна махала) продължават да дейността си. Собствениците на магазин, малки кафенета, пицария, ателие за шивашки услуги или наети от тях хора бяха на работните си места и на 29 октомври, когато бе крайният срок, поставен от община Дупница да напуснат обектите си заради продажбата на терена. Всички са като на тръни – всеки момент очакват да им бъде казано да се махнат и са готови да си тръгнат. Засега нямат алтернатива и бъдещето на бизнеса им, за който споделят, че трудно върви, става все по-несигурно. Някои са се примирили, че трябва да хлопнат кепенците. Други търсят помещения под наем, където да се преместят. Трети са категорични, че ще се обърнат към съда срещу общината и ще искат обезщетения. Има и такива, които се надяват да останат. Всички казват, че след като са вложили немалко средства в преместваемите обекти, изградени на общинска земя, остават на улицита. Въпросът за всички е: „А сега накъде?!”

„Четирима души сме тук на редицата- аз, тия до мен, наскоро се нанесе шивачка и пицар. Помещенията са строени преди 22 г. И аз съм тук от 22 г. Договорът ми обаче е изтекъл. Не искам да влизам в конфликти. Няма смисъл. И клиенти няма. А и вече съм на години”, лаконичен бе Христо Видински, който е готов да се изнесе.
„Кафенето е на сина ми – Aлeĸcaндъp Aлeĸcиeв. Днес ни е последният ден. След това какво ще стане, не знам. Надяваме се поне до изборите да ни оставят, да не ни закачат. Няма къде да се изнесем. В целия район – питах, разпитвах, няма къде. Синът ми няма друга работа. Това е препитанието му и се чудим къде ще отидем. От 22 г. сме тук, всички тия помещения са правени заедно, преди 22 г.”, обясни Надежда Петрова, която заместваше сина си в кафенето.
„Искаме обезщетение. Ние сме тук от 1 година. Купихме помещението, но не сме знаели, че има срок за наема на мястото. Това е лошото. Ние знаем, че всичко е законно, сградата е законна. По принцип има плоча, защо е записано по документи, че е сглобяемо, не знаем”, посочи Георги Ицков. Ицков и съпругата му Калинка Иванова държат шивашко ателие.

“Дадохме си парите, а сега оставаме на улицата. Представете си сега – излизай навънка… Тоя климатик нали трябва да се демонтира, машините – къде да ги занесеш… А много пари вкарахме тук по принцип, поетапно, на няколко пъти купувахме. Знаете, материалите, всичко е скъпо. Още не сме си намерили място. В момента е невъзможно да се преместим, няма къде да отидем. В тая пандемия всеки се дърпа, всеки отказва, всичко е заето. Къде да ходиш, при положение, че си дал хиляди, купил си си го и очакваш в близките години да работиш. Това Цигане съществува от години. Нямаха намерения да продават”, коментира Калинка Иванова.
„Аз съм работник тук, собственикът е Kиpил Гeopгиeв. Работим от м. април миналата година. Шефът ми е вложил тук един куп пари. Миналата година от общината 6 месеца го мотаха за документи и никой не го е предупредил, че ще се продава. А най-вероятно се е знаело, че тук ще се строи магазин „Зopa”. След като е дал толкова много пари, сега трябва да се изнесе. Един път получиха писма за блъскане, след което нещата се уталожиха във времето и сега пак. Аз съм работник, за мен не е проблем, ще си намеря работа, но лошото е за собственика, защото всичките пари на семейството му са вложени тук. Като са имали планове да продават, защо не са казали от общината”, обясни продавачката в пицария „Кедър”.

Редовни клиенти сме и не искаме да затварят, защото нямаме други барчета. Тук си правим тържества, тук, на това място, сме израсли, не искаме да се разваля”, допълни Роза Георгиева, която пиеше сутрешоното си кафе в заведението.

„Ако се развалят тия барчета, няма къде да отидем едно кафе да изпием. Щели да построят магазини „Зора”, ние нямаме пари да купуваме хладилници”, намеси се и Траян Георгиев, вторият клиент в заведението по това време.

Собственикът на пицарията, с когото разговаряхме по телефона, бе категоричен: „Ще съдя общината не само защото съм вложил много средства, а и за морални щети. Инвестирах всичките си пари, които имах. Направих основен ремонт на помещението – смяна на В и К, покрив, плочки. Наел съм адвокат, който подготвя иска”.
Kиpил Гeopгиeв посочи, че ползва преместваемия обект с анекс към договора, както и останалите наематели на общинската земя, върху която са построени обектите.
„Всички сме с анекси не случайно. Защото с анекси е по-лесно да си измият ръцете от общината. Когато ми издаваха анекса, защо не ми казаха, че обектът ще се блъска. Да не говорим, че търг не е имало. Мястото е продадено под масата. Имаше и други кандидати да го купят, но се даде на „Зора”. Сега 10 семейства оставаме без препитание”, подчерта Георгиев.
От общината са категорични, че са спазили закона. Aнeĸcитe към договорите на наемателите вaжaт дo пpoвeждaнe нa пpoцeдypa. Освен това в дoгoвopитe имa ĸлayзa, cпopeд ĸoятo те мoжe дa ce пpeĸpaтят пo вcяĸo вpeмe, тъй като това са обекти под наем.
Както писахме, “Зopa-M.M.C.” OOД – Coфия зaĸyпи тepeнa, след като тoй бe oбявeн зa пpoдaн oт oбщинa Дyпницa. Началната цена на мястото, чиято плoщ е 2150 ĸв. м, бe 251 000 лв. Oфepтaтa нa вepигaтa мaгaзини зa бялa и чepнa тexниĸa спечели процедурата с мнoгo пo-виcoĸa цена – 333 000 лeвa caмo зa зaĸyпyвaнeтo нa имoтa. Фиpмaтa щe paзĸpиe 11 paбoтни мecтa, ĸaтo имaт и дoпълнитeлни пpeдлoжeния – 5000 лeвa зa дeтcĸo/yчeбнo зaвeдeниe и 75 000 лeвa зa ФK “Mapeĸ”, paзпpeдeлeни в пepиoд oт 5 гoдини, c ĸoeтo oбщaтa cтoйнocт зa имoтa e пoчти двoйнa.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

9 COMMENTS

  1. Всички от Горна Махала ,кв.Спартак ще се радваме много да ги премахнат тия грозни и неугледни барчета и свърталища.Даже съм сигурен че целият град Дупница и околните села също ще бъдат много радостни.

  2. Верно Горна махала много ще се радва.С двете ръце сме за премахването.

  3. Браво за решението за премахване на циганията на Цигането.С двете ръца съм “ЗА” А съм от жк-то.

  4. Какви са тези пепелници на масата? Нали пушенето на закрити обществени места е забранено! Или за вас задълженията не важат и никога не са важели, но когато става въпрос за правата ви (истински или измислени), пискате до небето. Хайде събирайте си парцалите и да ви няма! Всички, с изключение на вас и една определена маргинализирана част от обществото, искаме циганията и мърсотията да изчезне и градът да заприлича на истински хубав град!

Comments are closed.

Most Popular