Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятНай-богатата жена в Русия притежава $1,2 милиарда

Най-богатата жена в Русия притежава $1,2 милиарда

Елена Батурина за поред път оглави рейтинга на най-богатите жени в Русия според класацията на руската издание на списание Forbes.

Съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков и президент на компанията Inteco Management притежава богатство, оценено от списанието на 1,2 милиарда долара.

Богатството на Батурина е два пъти по-голямо от следващите я в класацията три жени със състояние от 600 милиона долара.

Активи на такава сума притежава генералният директор на интернет магазина Wildberries Татяна Бакальчук.

Четвърта в списъка на Forbes е Елена Риболовлева – частен инвеститор и екссъпруга на милиардера Дмитрий Риболовлев.

На пето място със състояние също за $600 милиона списанието поставя председателя на съвета на директорите на авиационната “Група компании S7” Наталия Филева.

Следват три делови дами със състояние от 500 милиона долара. Олга Белявцева е член на съвета на директорите на “Прогрес Капитал”. Както и определените в класацията като частни инвеститори – Лидия Михайлова (жена на основателя на “Група Черкизово” Игор Бабаев) и Лилия Ротенберг (дъщеря на милиардера Аркадий Ротенберг).

В първата десетка на най-богатите рускини влизат още Татяна Кузнецова от управляващите на “Новатек”с $450 милиона, Евгения Гуриева, акционер във “Фосагро” ($360 милиона) и съсобственичката на групата “Содружество” Наталия Луценко, която притежава $350 милиона.

Както отбелязва Forbes, тази година в рейтинга са влезли пет нови жени, вкл. посочените по-горе я Михайлова и Ротенберг. За първи път в списъка е включена дъщерята на Валентин Юмашев, акционерът в холдинга En+ Полина Дерипаска ($200 млн. и 22-о място). Както и Ирина Герасименко, съпруга на и.д. губернатора на Приморския край Олег Кожемяк. Нейното състояние от $180 милиона е поставя на 24-о място сред най-богатите жени в Русия, пише Интерфакс.

 

 

 

 

 

money.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular