Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаНай-голямата социална мрежа „Забелязано в Дупница” прикани към дебат кандидатите за парламента

Най-голямата социална мрежа „Забелязано в Дупница” прикани към дебат кандидатите за парламента

Единствени Даниел Александров и д-р Александър Паризов от коалиция ГЕРБ-СДС забелязаха това и отговориха на потребители в групата

Администраторът на най-голямата социална мрежа в града „Забелязано в Дупница” Владимир Милчин стана инициатор за организиране на дебат между кандидатите за народни представители в Кюстендилска област. „Всеки ден се публикуват линкове и статии от почти всички партии и партийни кандидати в групата или хайде от по-активните сред тях, но дебати реално няма. Освен обиди, нерви и черен пиар, почти нищо друго до момента не се е случило и това едва ли се харесва на публиката. Мисля си, че е време за един нормален дебат. Да чуем как ще ни представляват, а и управляват кандидат-депутатите, какво ще правят те лично или партийно, а не какво не е направил опонентът им или партията му! Да чуем обещания за политики, за бъдещето ни, въпросите са хиляди буквално. Разбира се, в реда на нещата е да има спорове и възражения и те е добре да се чуят, видят и прочетат, дори е задължително. Хайде включете се. Нека питаме! Задавайте въпроси и да поискаме отговори”, написа Владимир Милчин в групата. Той зададе и основен въпрос към всички участници в предизборната надпревара.

 

Първи и единствени в дебата се включиха кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС Даниел Александров и д-р Александър Паризов. В продължение на няколко дни те бяха на разположение и отговаряха на въпроси от членове на групата. Своята заявка за участие даде и водачът на „Републиканци за България” в област Кюстендил Милослав Методиев, но потребителите не проявиха интерес към неговата визия за управление на страната и не го попитаха нищо. Той не даде отговор и на основния въпрос, с който стартира дискусията и бе отправен към всички кандидати за народни представители.   Дейно участие в дебата взе и регионалният координатор на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов, който въпреки че не е кандидат за народен представител, даде отговор на десетки въпроси на потребители в мрежата. Публикуваме отговорите на единствените кандидати за парламента, които се изправиха с имената си пред хилядите потребители на групата „Забелязано в Дупница” и дадоха отговори на питанията към тях. Това са Даниел Александров и д-р Александър Паризов от коалиция ГЕРБ –СДС.

Въпроси към Даниел Александров:

Асен Тончев: Каква е спортната ти прогноза за резултата от тези избори

Благодаря за въпроса. Спортната ми прогноза е за победа. Надявам се да победят младите хора, да победят добрите идеи, да победят хората и заедно избиратели и избраници да направим това, което мечтаем за нашите наследници. Политиката съществува не за настоящето, а за бъдещето. Има хора, които влизат във властта, за да облагодетелстват себе си. Аз искам да вляза във властта, за да осигуря благодатно бъдеще за нашите деца. Спортът ме научи на това. Шампион не се става от раз. Шампион се става, когато си започнал тренировки от детска възраст, когато си работил упорито, когато не се предаваш. Сега всички говорят, че това или онова не върви. Вече стана престижно да „хейтиш“. Аз искам да покажа какво е да градиш. Надявам се да имам съмишленици и на 4 април да победят тези, които умеят да работят и не се страхуват от работата.

Стоян Ангелков: Дани, радвам се за теб, момче! Един въпрос обаче – как ще запазите младите хора в града?

Отговорът на този въпрос е дълъг и аз няма да спестя нищо. Заради спорта съм пътувал много – и в други градове, и в други държави. Видял съм хора, които са напуснали родните си места, защото отиват да се състезават в по-големи клубове, дори за други държави, защото получават по-добри условия. Аз самият съм получавал такива предложения. Не съдя тези хора. Разговарял съм приятелски с тях. И зная, че на всеки изборът да напусне родното си място му тежи. Не им е лесно. Мъчи ги носталгия, мъчи ги това, че не са изпълнили моралния ангажимент към своята родна земя. Но са направили избор, защото така ще имат по-добри възможности за реализация, за кариера, за отглеждане на деца.

Мисля си, че никой не напуска държавата с намерението да я забрави или изостави. Това, което трябва да направим, за да не изправяме младите хора пред този жесток избор, е да създадем условия за добро образование, последвани от възможности за работа и професионална или научна реализация, безопасна среда за отглеждане на деца и стабилна икономика.

Нашият регион има много голям шанс да тръгне по пътя на SPA туризма, планинския туризъм, екотуризма. Това е благодатен сектор за икономиката, защото опазва околната среда и разкрива много работни места. Създава се и възможност за развитие на съпътстващи бизнеси и за предприемаческа инициатива. Когато има голям инвеститор, който влага много средства в изграждане на хотел, има възможност за хората от близките населени места да предложат съпътстващи продукти и услуги, които да се потребяват от туристите – ръчно направени сувенири и предмети на изкуството, туристически гидове, които предлагат различни типове преживяване, ателиета за занаяти. Покрай големите хотели интересът на туристите се увеличава и те започват да търсят настаняване в помещения от различни ценови категории. Хотелът не само не пречи, но и развива къщи за гости, стаи под наем, имоти, които се отдават през сайта airbnb. Това са примери за малък и среден бизнес, който е точно толкова важен за икономиката, колкото и големият работодател. Развитието на туризма отваря нови работни места. Това ще раздвижи пазара на труда в региона. Ще се изискват специфични специалисти. Това пък от своя страна създава необходимостта от осигуряване на нужното обучение. Не съм икономист, но виждам, че процесите са свързани. Знам, че за някои „магистрали“ стана мръсна дума, но свързаността ни не е без значение за развитието на икономиката и на туризма. Вече имаме много по-бързи транспортни връзки до София и Кулата. Румънците са пътуваща нация и предпочитат да се придвижват с автомобилите си.

Младите хора не обичат политическите игри и интриги. Те могат да оценят визията за развитие и усилията, които се полагат. Искам да им върна вярата в държавата. По този начин искам да ги мотивирам и те са участват в този процес. Нека бъдем съюзници. България е нашият отбор.

Vladimir Milchin: Един от най-важните въпроси е свързан с работните места и инвестициите. Моето питане е свързано с тях: Как смятате да привлечете повече инвестиции в общината, респективно в държавата? Каква политика ще водите и какви ще са действията ви за създаване на нови работни места? Визия, план, действие, а и много важното срокове! Въпросът ми е към всички кандидати. Благодаря ви

Пътувам доста заради състезанията. През 2019 г. Пловдив беше Европейска столица на културата. Това имаше огромен отзвук, защото много мои колеги от другите държави бяха чули, разпитваха ме. За съжаление коронавирусът затрудни пътуването и попречи на туризма, но надеждата ми е, че с общи усилия това скоро ще отмине. Туризмът и нашето културно наследство са визитна картичка на България. Сега виждам огромен потенциал за развитие на туризма в нашия регион. Това ще привлече инвестиции, ще разкрие работни места, ще се отрази на доходите и покупателната способност. Всеки от нас е посланик на страната ни.

Не искам да ви досаждам със спорта, но това е един от моите приоритети. Европейският съюз разработва много програми, които целят насърчаването на участието в спортни дейности и на физическата активност. Една от тези програми е „Еразъм+“. По тази програма могат да кандидатстват местни, регионални, национални, европейски или международни спортни организации. Това е огромна възможност за нашите спортни клубове и федерации, които трябва да се научат да работят заедно. Знаете ли колко млади хора участват като доброволци при организацията на международни спортни състезания като Олимпийските игри, световните и европейски първенства? „Еразъм+“ осигурява възможност на такива млади хора да участват хем доброволно, хем възмездно, т.е. трудът им да бъде възнаграден. Представете си сега организация на една хубава, международна спортна инициатива в Дупница. Можем да предложим спортна зала. Хотелите ще се запълнят, градът ще се оживи. За мен работата на народните представители е да информират хората за съществуването на такива програми и възможности. Така ще се насърчи местната инициатива, така ще се развият районите, от които тези депутати са избрани. Аз искам това да променя, да покажа и на хората, и на депутатите как лесно могат да работят заедно.

Светът се интересува от иновации, високите технологии в момента са сърцето на новата индустриална революция. Български политик е еврокомисар по иновациите и науката в Европейския парламент. Трябва да се възползваме от това, да сме инициативни.

Д-р Александър  Паризов

 

Въпроси към д-р Александър Паризов

Виктория Владева: Аз искам да попитам д-р Паризов защо се съгласи да се яви като кандидат за депутат от ГЕРБ? Вярва ли, че нещо може да се промени към добро, или позитивизмът му е в повече?

В тази кампания аз съм представител от гражданската квота. И на местните избори отново бях избран за общински съветник от гражданската квота. Припознал съм ГЕРБ, защото това е партията, която прави нещата така, както ги казва и както ги е обещала. Всичко, което беше заложено, се изпълни и изпълнява. ГЕРБ се доказа и по време на пандемичната ситуация, когато всичко бе осигурено тук и сега. И нищо друго не беше по-ценно от здравето на хората и нацията. От политическа гледна точка кампанията ще бъде трудна, защото обществото отново е изправено пред изключително важен избор. И той е в това дали да продължим в процеса си към напредък, дали да останем част от цивилизования свят, или отново да се върнем в блатото, от което тръгнахме преди години. Аз съм убеден, че хората ще направят верния избор. Тук не става въпрос само за политика. Това е цивилизационен избор. А сега по втората част на въпроса ви. Ако смятате, че позитивизмът ми е в повече, чудесно. Може да заразя и други с него.

Denislava Zlatkova: Въпросът ми е към д-р Александър Паризов, който е психиатър и кандидат за народен представител също. Докторе, има ли нужда от психиатър в парламента? 

Ако психиатърът е човекът с мекия глас, емпатията, човекът, който проявява разбиране, изслушва и вниква в аргументите на другите и показва пътя от задънената улица, да – трябва да има такъв човек в парламента. Държавността е висш идеал. Опазването и укрепването й изискват компромис и здрав разум.

RELATED ARTICLES

Most Popular