Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятНай-мощният от десетилетия тайфун в Япония: Много жертви, наводнения и хаос 

Най-мощният от десетилетия тайфун в Япония: Много жертви, наводнения и хаос 

Най-малко 19 души са загинали, 140 души са ранени и над 20 са в неизвестност при преминаването на мощния тайфун Хагибис през източната и централната част на Япония, съобщи ДПА, като се позовава на местни медии.

Хора бяха погребани под свлачища или се удавиха в наводнените си домове и в отнесени от придошли води автомобили.

Около 7,3 милиона японци бяха призовани от властите да се евакуират, предаде „Франс прес”. Тайфунът предизвика общо 48 свлачища в 12 префектури. Близо 376 000 домакинства останаха без ток, а 14 000 – без вода, съобщи правителственият говорител Йошихиде Суга. Правителството прави всичко по силите си, за да организира спасително-издирвателни операции, добави той. В помощ на спасителните екипи са изпратени войници.

Торнадо в град Ичихара, източно от Токио, уби един човек, рани осем и разруши 12 къщи, съобщи агенция „Киодо”.

Днес бяха отменени близо 800 полета, след като вчера бяха анулирани над 1600. Вниманието сега е насочено към Фукушима, където Токийската електрическа компания съобщи за нередности в отчитането от сензорите, следящи водата в АЕЦ “Фукушима Даичи”, която бе поразена през 2011 г. от земетресение и цунами. Според правителството това може да се окаже най-силната буря, преминала през Токио от 1958 година. Хагибис, което означава “бързина” или “скорост” на един от езиците, говорени във Филипините, достигна главния японски остров Хоншу. Малко след това в Токио бе отчетено и земетресение с магнитуд 5,7.

Източник: БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular