Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаНай-старият храм в Дупница се нуждае от средства за водопровод и нова...

Най-старият храм в Дупница се нуждае от средства за водопровод и нова фасада

ОбС председателят Костадин Костадинов с призив за възраждане на дарителската кампания за „Св. Никола“

Дарителската акция за храма “Свети Никола” в Дупница да се възобнови. За това призова председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Старт на акцията бе даден миналата година.

„Надявам се съгражданите ни да бъдат съпричастни с каузата за спешно възстановяване на емблематичната сграда, която е и архитектурен паметник на културата, а вече няколко десетилетия е недостъпна за миряните. Спешни ремонтни дейности бяха извършени в последните месеци благодарение на дарителските жестове от местни строителни фирми. Изградена е електрическа инсталация, измазани са стените, възстановен е подът на олтара, боядисан е иконостасът. Необходими са средства за изграждане на водопровод и канал, за възстановяване на лицевата част от фасадата – мозаечната икона над входа, както и за закупуване на храмово оборудване, църковна утвар и олтарни двери“, обясни Костадинов.

Той и отец Иван Айдаров обединяват усилия и за реставриране на уникалните стенописи, които са били унищожени през годините. От обновяване се нуждаят още околохрамовото пространство и гробищният парк, където са гробовете на редица видни личности, оставили следа в историята на Дупнишка околия.

Костадин Костадинов ще пусне до всички общински съветници в Дупница.

Храмът датира от 1609 г. и се смята за най-стария в Дупница.  През 1876 г. е послужил за убежище на местните хора от турския башибозук.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular