Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаНамаляват дивите свине в района на Усойка

Намаляват дивите свине в района на Усойка

Намаляват дивите свине в района на село Усойка, съобщиха ловци от местната дружинка. „В сравнение с други години в района има по-малко дивеч. В предишни сезони вдигахме цели сюрии с по десетина прасета, а сега – по едно. Причината не знам каква е – може би африканската чума по свинете”, каза председателят Методи Китанов, който държи магазина за ловни и рибарски принадлежности в помещенията на ЛРД-Дупница и е един от най-добрите състезатели по ловна стрелба в страната. От дружинката посочиха, че полагат достатъчно грижи за горските обитатели. „Всяка седмица подхранваме дивеча. Имаме 3 автоматични хранилки и 3 бидона, които зареждаме с царевица. Имаме и 4 солища”, отбеляза Методи Китанов.

Въпреки намаляването на дивеча до момента двете групи на дружинката са отстреляли над 20 диви прасета, част от които около 120-130-килограмови глигани. Най-добра слука имат Димитър Лозанов и Георги Цимев – съответно с 4 и 3 отстреляни диви свине.

Ловна дружинка-Усойка се състои от 68 ловци. Ловуват на територията на селата Усойка, Блажиево, Бадино, Слатино и Каменик. Припомняме, че неотдавна за намаляване на популацията на дива свиня съобщиха и от една от дружинките на гр. Бобошево, а споменатите села се намират в Бобошевска община.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

https://viaranews.com/archives/364489

RELATED ARTICLES

Most Popular