Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияНамалява желанието на младите българи за емиграция, расте „изтичането на ръце“

Намалява желанието на младите българи за емиграция, расте „изтичането на ръце“

Намалява желанието сред младите българи за емиграция в чужбина. 50 процента от тях се гордеят със своята европейска идентичност, а 40 на сто от тях се смятат за граждани на света. Това сочат данните от национално представително проучване „Българската младеж 2018/2019“, проведено от „Галъп интернешънъл“ миналата година.
Изследването сочи, че разликите между мъжете и жените се стопяват, а тяхното самочувствие е равно. Намаляват до изчезване различията между етническите българи и етническите турци.

В същото време се наблюдава увеличение на дистанцията спрямо ромите и по линията богат-беден. Намалява и желанието на младите българи да емигрират.

„Променя се структурата на самата миграция. Във все по-голяма степен нараства емиграцията на нискоквалифицирани млади хора, или това, което можем да наречем  „изтичане на ръце“, коментира доц. д-р Борис Попиванов от Института по социология „Иван Хаджийски“.

Едва 7 процента от младите хора се интересуват от политика, сочи още изследването, а в съотношение 3 към 1 младите хора се определят за по-скоро с десни, отколкото с леви убеждения.

Само 4% от младежите у нас искат да станат политици, каза пред БНР д-р Петър-Емил Митев преди представянето на изследването.

 

 

 

Източник: bnr.bg

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular