Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятНатискът се засилва: Германия иска България да изчисти проблемните въпроси, свързани със...

Натискът се засилва: Германия иска България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие

Северна Македония спря провокациите към София, но засега не изпълнява българските изисквания.

Германия продължава натиска Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз в първата половина на годината. Външната министър Аналена Бербок каза, че е разговаряла по темата с българската си колежка Теодора Генчовска.
“Това е една закъсняла стъпка и току-що имах разговор с българската външна министърка, като се съгласихме, че е важно в сегашната ситуация да започне този процес на разширяване. И се надявам много, че България може и ще изчисти спорните точки”, каза Аналена Бербок.
Премиерът Кирил Петков и водещата партия в управлението “Продължаваме промяната” даде сигнали, че София може да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС, но те не се потвърждават на коалиционно ниво. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, чийто представител е и Генчовска, е категорична, че засега Северна Македония не изпълнява българските условия и не може да се предвижи към ЕС.
“Страни като Украйна, а също така други държави, отдавна виждат бъдещето си в Европейския съюз. Ние не само, че няма да разочароваме тези страни, но и ще изпълним обещанието си за членство в Европейския съюз. Това се отнася и за някои страни от Западните Балкани, преди всичко Албания и Северна Македония и точно затова сега е наша отговорност, през първото полугодие, най-накрая да започнем преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония”, посочи германската външна министърка.

Коалиционни проблеми

В управленската коалиция има ясно разделение по отношение на Северна Македония. “Продължаваме промяната” и “Демократична България” защитават тезата, че трябва да се намери бързо решение, а БСП и “Има такъв народ” не допускат никакви компромиси по темата.
Президентът Румен Радев пък се опитва да наложи трудно изпълнимото условие Северна Македония да си промени конституцията, за да се гарантират правата на българите там, преди София да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС.
Скопие от своя страна спря провокациите към София, но засега не изпълнява българските изисквания.

Албания може да се “откачи” от Северна Македония

България подкрепя Албания, но двете балкански страни вървят в пакет към ЕС, и така и пътят на Тирана е блокиран.
Албанският премиер заяви по-рано, че Албания, чиято кандидатура за присъединяване към ЕС е обвързана с тази на Северна Македония, вече не може да чака Скопие да разреши споровете си със София и курсът на Тирана в тази посока ще се промени напълно./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular