Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниСвятНАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

ЕС обяви 1,2 млрд. евро помощ за Украйна

Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства, съобщиха от алианса, цитирани от АФП.
“НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление.
Алиансът изтъкна решенията от последните дни на Дания да изпрати фрегата и военни самолети в Балтика, Испания да засили разполагането на военноморски сили, а Нидерландия да постави “кораб и сухопътни части в готовност” от своите сили за бързо реагиране.
По-специално:
– Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F-16 в Литва;
– Испания изпраща кораби и обмисля да изпрати изтребители в България;
– Франция заявява, че е готова да разположи свои сили в Румъния;
– Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България и поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили;
– САЩ проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на източния фланг на Алианса. Европейската комисия предложи на Украйна да бъде отпусната икономическа помощ за 1,2 милиарда евро. Призоваваме Европейският парламент да одобри бързо предложението, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
Тя уточни, че в последните няколко години Киев е получил от ЕС помощ за 17 милиарда евро. Фон дер Лайен изрази готовност тази година ЕК да предостави на Украйна двойно повече безвъзмездни средства – до 120 милиона евро. Председателят на ЕК добави, че европейският инвестиционен план за страната предвижда привличането на 6 млрд. евро.
Украйна е свободна и самостоятелна държава, заяви Фон дер Лайен. По нейните думи страната взима самостоятелни решения и има подкрепата на ЕС.

RELATED ARTICLES

Most Popular