Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятНАТО: Няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа

НАТО: Няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа

Ние няма да разполагаме ядрени оръжия в Европа заради намеренията на американския президент Доналд Тръмп да изтегли страната си от Договора за ликвидиране на ракетите с близък и среден обсег на действие, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде РИА „Новости”.

“Ние не искаме нови Студена война и надпревара във въоръжаването. В същото време обаче един договор е ефективен, когато се спазва от всички подписали го страни. Нашите съюзници изразиха своята загриженост относно разработваната от Русия нова ракета, но ние не предвиждаме да разполагаме атомно оръжие в страни от Стария континент в отговор на действията на Москва”, посочи лидерът на Северноатлантическия алианс преди началото на мащабни учения на Пакта в родната му Норвегия утре.

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици. Документът, подписан от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер  Михаил Горбачов, укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра. Срокът на договора изтича през 2021 г.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular