Friday, May 3, 2024
HomeРецептиНа Бъдни вечер – да запазим топлината на семейния огън

На Бъдни вечер – да запазим топлината на семейния огън

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. В този светъл празник има и нещо повече от обичаи, трапеза и спокойна атмосфера. Символът на Бъдни вечер е Бъдникът от дъбово дърво. Според традицията млад момък, облечен в най-новите си дрехи, трябвало да отиде в гората и да отсече три годишно дъбово дърво, което да е дълго , но и да може да влезне в къщата. Цялото семейство излизало и посрещало момъка и тогава той питал: „Славите ли Млада Бога?“.  Когато получел отговор „Славим го“, момъкът благославял: „Аз в къщи и Бог с мене“ и внасял дървото в къщата. В долния край на дървото се издълбавало дупка, запълвала се с дървено масло, тамян и восък, отворът се запушвал с клин и дървото се поставяло в огнището. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва, дори и да заспят домашните винаги трябвало да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома както и на раждането на Исус Христос. Също така се вярва, че той е причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка. По бъдника се извършвали и най-различни предсказания, например ако от него излизали искри това означавало изобилие. Пепелта от бъдника също не се изхвърляла – тя се слагала в семето при засяване, в храната на животните или с нея се ограждала нивата, за да се пазела от бродници и житоманци.

В българската традиция трапезата за всеки християнски празник носи специална символика и на нея няма нищо случайно. Задължително в тази свята вечер трапезата се състои само от постни ястия – без месо и животински продукти. Ястията трябва да са нечетен брой, най-често 9.

 

Постна питка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно – около 500 г

вода – 300 мл хладка

бакпулвер – 1 пакетче

сода за хляб – 1 ч.л.

олио – 2 с.л.

захар – 1 с.л.

сол – 1 ч.л.

оцет – 2 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява два пъти. В брашното се прави кладенче и се прибавя пакетче бакпулвер и хладката вода. Добавят се и останалите продукти без оцета и содата за хляб. В отделна купа се смесват содата за хляб и оцетът. След което се добавят към брашното. От изброените продукти се замесва меко тесто. Полученото тесто се оставя настрани, завито с кърпа да си почине за около двайсетина минути. След като тестото си е починало, се оформя на кръгла постна питка. Оставя се малко от тестото за украса на питката. Приготвят се подходящи за празника формички. Намазва се отгоре с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

 

Зелеви сарми

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

зелеви листа – от една зелка

ориз – 1 ч.ч.

булгур – 1 ч.ч.

лук – 1 глава

моркови – 1 бр.

домати – 1 бр.

олио – 1 к.ч.

чубрица – на вкус

черен пипер – на вкус

сол – на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме ориза и булгура в няколко води. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в олиото заедно с нарязаните на ситно морков и домат. Добавяме измития ориз и булгур и бъркаме докато пържим – 7-8 минути. Посоляваме и посипваме с чубрица. Добавяме гореща вода да покрие ориза и готвим докато водата се поеме от продуктите. Оризът трябва да не е напълно готов. Оставяме да изстине. Отделяме големите листа на една кисела зелка и отстраняваме дебелата средна жила. Поставяме зелевите листа едно по едно в чиния, слагаме в единия край от плънката и завиваме сармички, които подреждаме плътно в намаслена тавичка. Поливаме с още олио и доливаме малко вода. Запичаме във фурна докато постните сармички се зачервят и ястието остане на мазнина.

Боб

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

боб – 350 г

лук – 3 глави

моркови – 2 броя

чушки – 2 сушени пиперки, сладки

целина – 1/3 глава

олио – 150 мл

домати – 1 с.л. доматено пюре

карамфил – 5 зърна, цели

магданоз – сух

джоджен – 1 ч.л.

девесил – на вкус

чубрица – 1/2 ч.л.

черен пипер

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио. Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил. Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постни пълнени сушени чушки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

сушени чушки – 9 бр.

праз – 1 малка глава

моркови – 1 бр.

домати – 2 бр /настъргани/

ориз – 1 ч.ч.

маслини – 50 г зелени + 50 г черни

чубрица

риган

джоджен

черен пипер

сол

червен пипер

олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Празът и морковът се режат на ситно и се задушават в малко олио. Към продуктите се добавя и добре измитият ориз. Разбъркайте добре и когато оризът стане прозрачен добавете подправките /сол, черен и червен пипер, чубрица, риган, джоджен/ и настърганите домати. Отново разбъркваме добре и добавяме нарязаните маслини, сипваме 3 ч.ч. вода и оставяме да къкри на слаб огън. През това време попарваме сухите червени чушки с вряла вода и оставяме да омекнат за около 15 мин. След като чушките омекнат напълнете с готовата смес и подредете в леко намазнена тава и залейте с 1/2 ч.ч. вода. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.

Печена тиква с мед, орехи и канела

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

100 г орехи смлени

1 с.л. канела

8 с.л. мед

1 кг. тиква нарязана на парчета (може да е с кората)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме и подреждаме парчетата тиква в тавичка. Заливаме ги с вода, колкото да се покрие дъното на тавата. Печем на 200 градуса до пълното омекване на тиквата, около 40 минути. След като тиквата е изпечена, поръсваме с канела, смлени орехи и мед.

RELATED ARTICLES

Most Popular