Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаНа вниманието на министър Сербезова! Спира кръводаряването в Дупница, бензинът стана по-ценен...

На вниманието на министър Сербезова! Спира кръводаряването в Дупница, бензинът стана по-ценен от живота

Доброволци: Пътуването до Кюстендил ще откаже и последният желаещ да дари, трябва спешна реакция

От 1 юни се преустановява дейността на кабинета по кръвовземане и кръводаряване в Дупница, съобщи Десислава Илиева, завеждащ Център по трансфузионна хематология към МБАЛ „Никола Василиев”- град Кюстендил. „Затваряме, защото няма персонал, жената която работи в кръвния център е на преклонна възраст. Повече от 40 години е в системата. Освен това ежедневно трябва да бъде осигуряван и транспорт, който да извозва кръвта и кръвните продукти. При тази цена на горивата, сами можете да си направите сметка дали това е възможно и доколко е рентабилно”, коментира Десислава Илиева, която с нежелание прие въпросите за предстоящото прекратяване на дейността на кръвния център в града. „Дупница е на 40-45 минути, Благоевград също е сравнително близо, така че желаещите да дарят, ще могат да пътуват до тези центрове. Вие какво друго предлагате да направим?”, отправи на свой ред въпрос Илиева. Тя уточни, че Кръвният център в Кюстендил е към МБАЛ „Никола Василиев” и всички разходи за неговата дейност се обезпечават от областното лечебно заведение. Илиева подчерта, че хората, които ползват кръв и кръвни продукти от центъра не заплащат самата кръв, а единствено разходите за направените изследвания, които са задължителни преди трансфузионни манипулации.
Информацията за бъдещото прекратяване на дейността на кабинета по кръвовземане , разположен в Общинската болница в Дупница, бе посрещната на нож от кръводарители, жители и лекари от града. „На днешно време е изключително трудно намирането на доброволци за кръводаряване. В същото време преди всяка спешна операция, катастрофа или заболяване е необходимо осигуряването на кръв .В повечето случаи говорим за спешност. И ако сега можеш да прозвъниш на приятели или колеги, шансовете за реакция със сигурност ще са по-големи, в сравнение с моменти, при който хората ще трябва да пътуват до Кюстендил. Ако човек е на работа , той няма как да излезе, за да помогне. Ще трябва да отсъства, да пътува, да изчака определено време и чак тогава да се върне обратно. Всеки шофьор знае, че поне 2 часа са необходими, преди отново да се качи на волана. Подобно решение ще откаже и последният кръводарител в Дупница. Според мен трябва цялата общественост да реагира и да го направи мигновено. Да се организира подписка, петиция , декларация или както ще да се казва, за да се настоява пред Министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова за преразглеждане на казуса. Необходима е спешна проверка и съдействие за решаване на проблема. Как така бензина е по-ценен от живота на хората? Има ли нещо по-важно от живота на човек?”, коментира един от постоянните кръводарители в града, който е приел кръводаряването за своя лична кауза. Той допуска, че със затварянето на кръвния център ще възникне още един казус. „ Всички знаем, че негласно съществува търговия на кръв. Убеден съм, че това ще доведе и до многократно увеличение на цената, защото тези хора ще трябва да пътуват. Те не го правят безплатно, а печелят от нуждата на хората.Ако трябва да ходят на друго място, то със сигурност това ще промени цената за близките на нуждаещия се”, прогнозира доброволецът, който се включва във всяка една местна кампания за осигуряване на кръв.
Проблемът засяга пряко и дейността на болниците в Дупница, които са зависими от осигуряването на кръв и кръвни продукти за своята дейност, най-вече в отделенията по хирургия, акушеро-гинекологичните и вътрешни отделения, както и при спешни случаи на травми и катастрофи. Те предлагат кръвта да се взима в Дупница, за да няма дискриминация за пациентите от двата града. Според медицински специалисти от години съществува разделение на между пациентите от Дупница и Кюстендил. „Случва се дупничани да плащат и по над 100 лева за банка кръв, при необходимост да осигурят такава за свои близки. Особено, ако се случи инцидент в почивните дни.”, твърдят местни медицински специалисти, които от години се борят със системата, за да осигурят адекватна помощ на своите пациенти.
Десислава Илиева заяви от своя страна, че информацията е преувеличена. „Пациентите не заплащат за кръвта, тя е безплатна. Заплащат се единствено всички необходими изследвания, които са задължителни и са стандарт преди всяка трансфузионна манипулация. Заплащат се и реактивите. Сумите обаче не са достатъчни, за да покрият разходите”, декларира още Д. Илиева.
Опитите ни да се свържем с управителя на лечебното заведение д-р Александър Величков удариха на камък.
Със случая се ангажира и областният управител Катя Димитрова, която ще организира спешна среща на ангажираните със случая институции.

RELATED ARTICLES

Most Popular