Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияНа летище София пуснали без проверка пътниците от частен самолет

На летище София пуснали без проверка пътниците от частен самолет

Частен самолет с петима души не бил проверен от граничната полиция на столичното летище. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов днес.

Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил гранична полиция, каза директорът й Светлан Кичиков и допълни, че това е сериозна грешка.

Летищните оператори и гранична полиция се събират на съвещание утре. За грубото нарушение вече има разследване.

Младенов каза още, че МВР съдейства на БАБХ за охраната в района на чумата по животните. Не искам да се стига до използване на физическа сила за решаване на проблемите, каза Маринов.

Той и вътрешният министър получиха благодарности от ресорния министър за европредседателството Лиляна Павлова за осигуряването на сигурността през шестте месеца. Вярвам че направихме добър екип. Осигурено беше спокойствието на всички гости и участници без нарушения, каза Павлова и припомни, че имало фалшиви сигнали за бомби на летището и в НДК, но те останали незабелязани от участниците в мероприятията и обществото. Освен това имало редица провокации.

Вътрешният министър Валентин Радев даде висока оценка за охраната на европредседателството.

Бяхме дисциплинирани и всеотдайни и недопуснахме европредседателството да бъде опетнено, каза по време на церемонията Маринов.

От “Летище София” също изпратиха своята официална позиция по случая, която публикуваме без редакторска намеса:

“На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка „Драгановци“ и същия ден в 16:48 ч. е излетял за Скиатос, Гърция.

“Летище София” ЕАД води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор „Летище София“. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular