Sunday, May 12, 2024
HomeАктуално от днесНа третия ден от Рождество почитаме Свети Стефан

На третия ден от Рождество почитаме Свети Стефан

Православната църква почита днес паметта на свети Стефан – първият християнски мъченик и първи служител /архидякон/ в устройващата се Йерусалим църква.

Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – на 27 декември. Това е и последният религиозен празник в годината, за който се казва, че “затваря кръга”.

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първомъченик, защото е една от първите жертви в името на християнската вяра.

След Възнесението на Исус били избрани седмина дякони, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество и Стефан бил главният между тях. Обезпокоени от бързото разпространение на християнството, членовете на синедриона (съвета на юдейските старейшини) влезли в спор със Стефан, но той ги сразил с духовната си сила и мъдрост. Тогава старейшините обвинили архидякона, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарала извън града и започнала да го замеря с камъни. Стефан бил повален, а преди да издъхне, вдигнал очи към небето и се помолил: “Господи, не им зачитай този грях!”. Тялото му било разкъсано от зверове и птици. През пети век част от мощите му били открити и положени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България.То идва от гръцки и означава “венец”. Единствената в света желязна църква – българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.

На Стефанов ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

RELATED ARTICLES

Most Popular