Sunday, May 12, 2024
HomeРегионКюстендилНа церемония в Кюстендил! Ивайло Аврамов получи националната награда за скулптура

На церемония в Кюстендил! Ивайло Аврамов получи националната награда за скулптура

Новият лауреат е избран измежду петима номинирани автори

Носителят на националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ за 2022 година е Ивайло Аврамов. Той беше обявен на тържествена церемония, състояла се в художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Наградата връчи миналогодишният носител на приза Иван Русев, който показа и своя изложба от скулптури в галерията.
“Всеки един от вас, който сега е тук в тази галерия, носи в сърцето си нещо будителско, затова честит празник на всички”, откри церемонията директорът на галерията Валентин Господинов.Той благодари и на музикантите проф. Ромео Смилков и Мартин Дафинов, които откриха събитието. Изкуствоведът Любен Домозетски говори за творчеството на проф. Лазаров, на чието име бе учредена Националната награда за скулптура “Акад. Иван Лазаров“ през 2021 г.
Новият лауреат на Националната награда за скулптура е избран измежду петима номинирани автори, останалите сред които са Венцислав Занков, Павлин Радевски, Снежана Симеонова и Стефан Лютаков. Те бяха представени от директора на Съюза на българските художници Любен Генов.

“Благодаря за тази награда. Тя за мен е знак за сериозна отговорност, която ме чака. Тази награда, свързана името на академик Иван Лазаров е изключителна за мен. Това е един изключителен символ. За мен е гордост и отговорност“, каза тазгодишният носител на националната награда Ивайло Аврамов.
Наградата е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 г. Присъжда се на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. Новият лауреат получи статуетка – копие на скулптура на Иван Лазаров и парична награда от 9 хиляди лева, предоставени от Община Кюстендил (5000 лв.), Министерство на културата (3000 лв.) и Съюза на българските художници (1000 лв.). Всички номинирани творци получиха грамоти.
Статуетката, която се връчва на лауреата, е копие на умален модел на изваяна преди повече от осемдесет години от класика на българската скулптура Иван Лазаров фигура на духовника Пимен Зографски, за когото пръв споменава Паисий в своята История Славянобългарска. Скулптура на зографския монах, с четка и икона в ръце, която била поставена в двора на Националната художествена академия, била унищожена по време на бомбардировките над София през януари 1944 година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular