Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаИсторическият музей в Дупница получи ценни дарения

Историческият музей в Дупница получи ценни дарения

Антон, Георги и Елка Пилеви дариха мебели на наследници на издател на в. „Светлина”,  Адриана Велева – гоблен, а Димитрина Михайлова – картини

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Общинският исторически музей в Дупница получи ценно дарение от семейство Антон, Георги и Елка Пилева, наследници на Андон Пилев, един от издателите на вестник “Светлина”. В навечерието на Деня на народните будители Пилеви подариха на музея комплект за вестибюл, включващ 4 фотьойла, диван и табуретка, холна маса с металан обков и шевна машина „Мерцедес” „Мебелите са принадлежали на бабата и дядото на братята  Антон и Георги Пилеви – Андон и Ана Пилеви. Били са в старата семейна къща, която през 1974 г. е отчуждена и разрушена, за да се прокарат тунелите в Дупница. Дълги години са съхранявани в свободен апартамент на единия от братята в града. Те ще продължат да разказват историята на фамилия Пилеви – интелектуалци, общественици, съзидатели, в експозицията на Исторически музей”, каза Анелия Геренска – директорът на музея. Оттам уточниха, че мебелите на Пилеви ще бъдат  експонирани в къщата музей  “Станке Димитров – Марек”. В къщата, намираща се в идеалния център на града, предстои обособяването на етнографска експозиция, представяща градския бит в Дупница отпреди век. Това ще се случи в изпълнение на проекта „Светлина от миналото”, в рамките на който издаваният в периода 1920 – 1944 вестник „Светлина” е дигитализиран.

Па повод празника на будителите в Историческия музей са постъпли още две дарения. Едното е от арх. Адриана Велева – гоблен, тъкан от художник – приложник Евелина Пирева. А второто от Димитрина Михайлова – бивш главен секретар на общината, която е дарила две картини на художника Христо Тренев – “От прозореца” и “Зима”. Служителите в музея сърдечно благодарят на рарителите и се надяват госпожа благородното им дело да намери последователи, за да бъде съхранено културното наследство за поколенията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular