Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградНа 1 август започва Богородичният пост

На 1 август започва Богородичният пост

Иконата на Св.Богородица- Бачковска ще съпътства литуругиите в Кюстендилска духовна епархия

На 1 август започва Богородичният пост, който предхожда празника Успение Богородично. По време на този пост Православната Църква е определила в храмовете да бъде отслужван канон към  Св. Богородица – по усилено моление на християните  към Божията Майка,  за Нейните  молитви, благодатна помощ и застъпничество пред  нашия Спасител Господ Иисус Христос.

По този повод е изготвена програма с вечерните богослужения, които ще бъдат отслужвани в храмовете на Кюстендилска духовна околия. За благословение на жителите по населени места, където ще се отслужват богослужебните последования, ще бъде носена икона за поклонение,  копие на чудотворната икона на Св. Богородица – Бачковска, която е дар на Архиерейското наместничество и се съхранява в храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Кюстендил.

Особен център на духовния живот в ставропигиалната Бачковска света обител е поклонението и почитта към Чудотворната икона на Пресвета Богородица – Бачковска. Иконата е в манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители от България и от целия свят. Не секва потокът от поклонници, които посещават Св. Обител да получат благословията на чудотворния образ на Божията Майка, да споделят болката си и измолят благодатната и защита, благословение и помощ.

Самото разположение на св.икона е по волята на изобразената Богородица и е свързано със скриването и намирането й. Във времето на трудните начални години на турското робство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІ в. и пренесена в манастира. За почуда на населниците на манастира, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната обратно.

Това се повторило на два пъти, докато един от монасите в манастира не получил в съня си заръка от св.Богородица, образът й да бъде поставен в съборния храм на обителтта, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.
Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св.Богордица, нарисувана от св. ап. и ев.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

 

П Р О Г Р А М А

ЗА ВЕЧЕРНИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

С БОГОРОДИЧЕН КАНОН В ХРАМОВЕТЕ НА

КЮСТЕНДИЛСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ  – 2021 Г.

 

 

2 август /понеделник/ 17.00 ч.

Храм “ Успение Богородично“, Кюстендил

3 август /вторник/ 17.00 ч.

Храм “Св. вмчк Мина“, Кюстендил

4 август

/сряда/17.00 ч.

Храм “Св. вмчк Димитър“, Кюстендил

9 август /понеделник/17.00 ч.

Храм “Св. Петка“, Невестино

10 август /вторник/17.00 ч.

Храм „Успение Богородично“, Трекляно

11 август/сряда/17.00 ч.

Храм „Успение Богородично“, Раждавица

12 август/четвъртък/17.00 ч.

Храм „Покров Богородичен“, с. Слокощица

14 август /събота/17.00 ч.,18.00 ч.

Храм “ Успение Богородично“, Кюстендил

Тържествена вечерня с Петохлабие.

Утреня, Опело на Св. Богородица

Опелото на Пресвета Богородица ще бъде извършено за втори път в храма. Богослужебното последование е подобно на Опело Христово, което се извършва в православните храмове на Велики Петък. В навечерието на празника всички присъстващи ще имат възможност да се поклонят на светата Плащаница с образа на Божията Майка.

15 август /неделя/9.00 ч.

Храм “ Успение Богородично“, Кюстендил

Св. Литургия

Водосвет и Панагия / освещаване на традиционните Богородични хлебове/ – площад Велбъжд, Арката

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. ВЯРА,нищо не споменавате за постенето-какво е разрешено от БПЦ,какво не е разрешено…и до кога.

Comments are closed.

Most Popular