Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаНа 14-ия ден: Прекратяват търсенето на терен на Ивана от Дупница

На 14-ия ден: Прекратяват търсенето на терен на Ивана от Дупница

Полицията преустанови претърсванията на терен при издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница.  Работата на МВР ще продължи чрез различни оперативни способи, съобщи говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка. Всяка информация, свързана с намирането на момичето, ще бъде детайлно проверявана и занапред.

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22 февруари, когато внезапно напусна сградата на  Професионалната гимназия по хранително вкусова и химическа промишленост в Дупница, оставяйки вътре своята чанта и телефон. Вечерта на същата дата родителите й подадоха сигнал в Районно управление -Дупница.

Непълнолетната Ивана, за която стана известно, че страда от психическо заболяване, бе обявена за общодържавно издирване. В Районно управление-Дупница бе създаден щаб под ръководството на директора на ОДМВР ст. комисар  Св. Григоров. В работата му се включиха и служители на ГДНП.  Установени бяха контакти със съседните областни дирекции на МВР в Югозападна България.

За работата на терен беше ангажиран значителен кадрови ресурс на МВР – стотици  полицаи, жандармеристи, пожарникари, служители на Горското стопанство и ПСС-Дупница.

В първите 7 дни в издирването на момичето активно се включиха и стотици доброволци. Обходени бяха огромни площи в Дупница, прилежащите села, местности и съседни територии. Периметърът на търсене нееднократно бе разширяван.

От полицията отчитат още, че са  получили широка обществена подкрепа както от местната власт, така и от доброволци. Макар понякога да не са постигали хармония, каузата на всички е била да намерят Ивана.

Работата по издирването на Ивана  Георгиева ще продължи, чрез различни оперативни способи, а претърсването на терен се преустановява от четвъртък, уточняват от ОДМВР –Кюстендил.

По случая има образувано и досъдебно производство и действията се осъществяват под надзора на прокуратурата.

Преди седмица от Районната прокуратура в Кюстендил съобщиха, че досъдебно производство във връзка с изчезването на 17-годишната Ивана Георгиева е за отвличане. В случай на изчезнал човек това е стандартен член от Наказателния кодекс, по който се води разследване, обосноваха се юристи.

Припомняме, че единствената следа останала от Ивана бе нейното яке, което бе намерено на главен път Е79, над бензиностанция „Петрол” в посока Благоевград.

На последният заснет кадър 17 –годишното момиче е без яке. Тя е по потник и държи шише с минерална вода в ръка. Записът е от камера в индустриалната зона на кв.”Ценеви”, където бяха направени десетки огледи, включително  и претърсвания на фирмени и частни домове. Надежда за намирането на Ивана даде регистрирана активност от неин профил в социалните мрежи, по която обаче полицията не внесе допълнителна информация. Така след 14 дни на усилено издирване от институции и граждани, МВР прекрати търсенето на терен на Ивана от Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular