Saturday, May 4, 2024
HomeРегионНа 8 януари Петър Попангелов записва единствената българска победа за Световната купа...

На 8 януари Петър Попангелов записва единствената българска победа за Световната купа по ски

Днес се навършват 42 години от единствената българска победа за Световната купа по ски.
На днешния ден през 1980 г. в Ленгрис, роденият в Самоков Петър Попангелов печели единствената българска победа за Световната купа в алпийските ски. В немския курорт Пепи финишира с 0,49 секунди пред втория Александър Жиров и на 0,75 пред легендата Ингемар Стенмарк (Швеция), който е трети.
В богатата си кариера Попангелов има 11 подиума за Световната купа от 50 старта. Дебютът му за Световна купа е на 10 януари 1977 г в Берхтесгаден (Германия), където с 65-ти стартов номер приключва 10-ти в слалома. През същата година печели и Европейската купа.

“Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година – спомня си Пепи – Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше страстта и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още доста победи над огромните звезди, тъй като когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки надпревари. И в този момент обаче най-вече се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път когато мина край нея, я поглеждам и й се радвам “.
През целия ден Пепи не спира да получава поздрави от най-верните си другари и почитатели, предаде MyBorovets.

RELATED ARTICLES

Most Popular