Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоНедоволство в Белица заради наводнени къщи, в Банско държат река Глазне под...

Недоволство в Белица заради наводнени къщи, в Банско държат река Глазне под око

На територията на община Разлог няма извънредни ситуации

На територията на община Разлог е спокойно, няма извънредни ситуации във връзка с обилните валежи, няма затворени пътища и аварии във водопреносната мрежа. Това съобщиха от община Разлог.

По данни от дъждомера в Регионалното депо за неопасни отпадъци – Разлог за периода 8-11 януари са отчетени 62 л/кв.м.

В град Белица обаче екипи на РСПБЗН се включиха в отводняване на дворове на улица “Първа”. Недоволството сред хората, в чиито имоти е имало над 20 см вода, е заради това, че се наводняват не за първи път. Те отчитат като принципно добро за града асфалтирането на някои от улиците, но смятат, че с предимство е било необходимо да се ремонтират проблемните, така че да не се нанасят щети на къщи, дворове и градини при всеки по-проливен дъжд.

В Банско продължава засиленото наблюдение на река Глазне, чийто дебит непрекъснато се увеличава. Освен обилните няколкодневни валежи, водата приижда и от топенето на снеговете във високата част на планината. Критичната зона е в района преди навлизането на коритото на реката между стените.

Термометрите показваха положителни температури дори на връх Тодорка на лифт-станцията на 2550 м. Температури от порядъка на 4, дори 5 градуса превърнаха снега на Шилигарника и Бъндеришка поляна в киша. Планинската спасителна служба и специалистите непрекъснато отправят предупреждения за опасност от изключително опасните мокри лавини.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular