Thursday, May 2, 2024
HomeОживлениеНеуморни, невероятни, автентични! Сурвакарите от село Светля спечелиха сърцата на публиката

Неуморни, невероятни, автентични! Сурвакарите от село Светля спечелиха сърцата на публиката

Над 250 автентични сурвакари от село Светля изпълниха площада на 30-ия Международен маскараден фестивал „Сурва Перник“ 2024. Групата е една от най-старите в Пернишко като през 1963 и 1964 печели първи места на фестивалите в Брезник и Копривщица, а през 1977 година златен медал и първо място на маскарадния фестивал в Перник.

Ликовете и маските на сурвакарите от Светля са автентични на над 200 години, а селото се слави и с най-високите и внушителни ликове.

Тази година на фестивала участваха над 50 малчугана, младите наследници на светлянската традиция се включиха в шествието, а групата се е увеличила с над 100 участника от миналогодишния маскараден фестивал.

Различното при сурвакарите от Светля, че те единствено от всички останали групи имат страховит дявол, който е емблематичен за селото. Тази година бяха цели три.

Освен мечки, дяволи, булки, старци, тъпанджии, най-впечатляващи бяха двамата малки сурвакари с еднакви имена – Калоян на годинка и осем месеца и Калоян на 3 годинки.

Групата е изключително дисциплинирана и сплотена благодарение на двамата бюлюкбашии Георги Панайотов и Денислав Йорданов.

Следващото участие на сурвакарите от Светля е на10 февруари на фестивала “Джамала” в град Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular