Нигерия преживява един от най-тежките епидемични взривове на холера от години

Нигерия преживява един от най-тежките епидемични взривове на холера от години с над 2300 починали от предполагаеми случаи на болестта в момент, когато най-многолюдната африканска страна се опитва да се справи с епидемични взривове на различни заболявания, предаде „Асошиейтед прес”.

Тазгодишният епидемичен взрив на холера е с повече смъртни случаи, отколкото през предишните четири години и е усложнен от пандемията от КОВИД-19. Нигерия е изправена пред ръст на случаите, дължащ се на варианта Делта, а по-малко от 1 процент от населението е напълно ваксинирано.

Най-малко 69 925 предполагаеми случая на холера бяха регистрирани към 5 септември в 25 от 36-те щата на Нигерия и в столицата Абуджа според нигерийския Център за контрол и превенция на заболяванията. Децата между 5 и 14 години са най-засегнатата възрастова група, а общият показател на смъртните случаи е 3,3 процента, което е повече от два пъти над този на КОВИД-19 в страната – 1,3 процента.

Най-малко 2323-ма души са починали от предполагаеми случаи на холера тази година, но има опасения, че тези числа може да са занижени, имайки предвид многото засегнати от заболяването общности в труднодостъпни райони.БТА