Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаНиколай Волев представя в Дупница автобиографията си „Девствената проститутка”

Николай Волев представя в Дупница автобиографията си „Девствената проститутка”

Големият български режисьор Николай Волев ще представи в Дупница автобиографичната си книга “Девствената проститутка”. Събитието е на 13 юни от 17.30 ч. в Изложбена зала „Околийска къща”.

„В изданието с безжалостна към самия себе си откровеност Волев описва перипетиите в своя живот, първите и по-късните си любовни трепети. Сред приключенията в житейския му път са псевдосътрудничество с ДС, бягство във Великобритания, брак с англичанка, завръщане в България. Творческата му биография включва документални и игрални филми, привлекли милиони зрители у нас и в чужбина. Сред тях – „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом № 8”, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“”, съобщават от галерия Околийската къща, чийто уредник Катя Йоцова и община Дупница организират срещата. Припомняме, че Николай Волев е свързан с Дупница, където завършва местната гимназия. В книгата той е отделил място и за този период от живота си.
Събитието ще се състои на 13.06.2018 година, от 17.30 ч., в Изложбена зала „Околийска къща”.

Волев е роден в София на 10 април 1946 г. Следва 5 семестъра архитектура във ВИАС през 1967–1968 г. През 1968 г. бяга от България без разрешение от властите. След престой в бежански лагер в Турция заминава за Англия. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище. Работил е като тухлар, тютюноберач, събирач на отпадъчно брашно в мелница, поливач на панели в бетонов възел, берач на зеленчуци в ТКЗС, уличен продавач на сладолед, екскурзовод, строителен работник, фотолаборант, преводач от български на английски, разпоредител в лондонския киносалон за кралски премиери „Одеон“, барман, чертожник, мияч на чаши в дискотека, художник на реклами, помощник-архитект, филмов монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент. Между 1972 и 1976 г. прави документални филми за Българската телевизия като сценарист и режисьор. А от 1978 до 1991 г. работи в Студията за игрални филми „Бояна“.

RELATED ARTICLES

Most Popular