Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятНикола Груевски е избягал в Унгария

Никола Груевски е избягал в Унгария

Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал в Унгария, за да не влезе в затвора. Това съобщи самият той във фейсбук.

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски не е преминавал границата през нито един от законните гранични пунктове, съобщи македонското МВР след посланието във фейсбук, че Груевски е в Будапеща и е поискал политическо убежище в Унгария, съобщи македонският сайт „Прес 24”.
Полицията все още разследва дали статусът във фейсбук е написан от Груевски, дали той е истински, или има за цел да отклони фокуса на издирването на бившия премиер.
От вчера Груевски е обявен за национално издирване за изтърпяване на двегодишната си присъда затвор по делото “Танк” за покупката на луксозния мерцедес.
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски заяви, че не знае къде е Груевски и в партията нямат информация той да е в Унгария. Арсовски добави, че нямат сведения и че Груевски е получавал заплахи, както пише във фейсбук.

Бившият министър-председател на Македония няма паспорт и според решение на Апелативния съд от 23 юли той трябва да се явява поне веднъж месечно в Наказателния съд. Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер.

По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор. Груевски управлява еднолично Македония в продължение на 10 години – до януари 2016 година. Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите. В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за негово протеже.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular