Monday, May 6, 2024
HomeРегионСамоковНова медицинска апаратура за половин милион лева в МБАЛ-Самоков

Нова медицинска апаратура за половин милион лева в МБАЛ-Самоков

Близо половин милион лева са инвестирани през 2022 г. в нова медицинска апаратура в МБАЛ-Самоков. Специализираната техника е закупена със собствени средства на болницата. Община Самоков е отпуснала 100 хил.лв. за закупуването на рентген.

Управителят на МБАЛ д-р Красимира Ковачка и лекарите в съответните отделения представиха предимствата на новата техника пред кмета на общината Владимир Георгиев, зам.-кмета Дончо Зашев и секретаря на ОбА Самоков Ангелина Вангелова.

Съвременната апаратура е предназначена за диагностика и лечение на заболявания в областта на коремната хирургия- лапароскопски операции, за диагностика и лечение на заболявания на отделителната система, заболявания на опорно –двигателния апарат, гинекологични заболявания, рентгенова диагностика, физиотерапия.

С новата апаратура в операционния блок ще може да се правят безкръвни операции на жлъчката. За момента има обучени трима лекари, като този брой ще се увеличава. Предвижда се за в бъдеще да се увеличат видовете лапароскопски операции с такива на херния, дебело черво и др. Хирургичен инструментариум  и акумулаторна система за пробиване е закупен за отделението по травматология. То е оборудвано през миналата година с апарат за изследване на костната плътност (остеоденситометър), който е закупен по проект. Този апарат от утре започва да работи. „Пациентите ще могат да бъдат преглеждани всеки ден от 8:00 часа до 10:00 ч.,” каза още доктор Ковачка. Изследването не се покрива от Здравната каса, но цената му в Самоков е с 30% по-ниска от тази в столичните болници.

За вътрешно отделение е закупен ехограф, който е от най-ново поколение високо технологично ниво.  „Не сме правили никакви компромиси относно закупената техника и сме избирали най-доброто”, допълни управителят на МБАЛ.

В отделението по Акушерство и гинекология са закупени пациентен монитор, ларингоскоп за новородено и операционна лампа/кокиче/. Отделението по клинична лаборатория е оборудвано с нов автоматичен коагулометър. Клинична патология разполага с последен модел микроскоп.

За отделението по „Физиотерапия” са закупени нов апарат за магнитотерапия и уред за раздвижване на горен крайник.

„Въпреки сериозната инвестиция в техника и база, не сме пренебрегнали и човешкия ресурс. Средната брутна работна заплата стигна 1800 лева, като допълнително материално стимулиране получават лекарите от месец януари до месец декември“, съобщи д-р Красимира Ковачка.

Кметът Георгиев поздрави ръководството на болницата за добрата политика на лечебното заведение. „Вече повече от десет години, всяка година подготвяме и кандидатстваме с проекти по различни програми. Няма  година, в която да не се купува техника, финансирана по проект, чрез общинския бюджет или чрез собствени средства на болницата. Отделно се инвестира в подобряване на материалната база. Смея да твърдя, че болницата в Самоков ве1е покрива доста сериозни изисквания и отговаря на едно високо ниво. Това се дължи на ръководството на МБАЛ –  Самоков, както и на специалистите в отделенията“, каза градоначалникът.

Целта на инвестицията е да се повиши качеството и ефективността на лечението на пациентите, а общинската болница да бъде утвърдена като място за съвременна диагностика и лечение на социално значимите заболявания.

RELATED ARTICLES

Most Popular