Sunday, May 12, 2024
HomeРегионПерникНови дарения в музея на Брезник! Колекцията се обогати с шевна машина...

Нови дарения в музея на Брезник! Колекцията се обогати с шевна машина от 1904 г. и сватбени кърпички

Нови дарения, характеризиращи бита на граовци от 30-40-те години на миналия век са постъпили в Общинския исторически музей в Брезник, съобщиха от институцията.
Сред тях са шевна машина Сингер от 1904г., уред за измерване на влажността и температурата на въздуха от 20-те и 30-те години на ХХ в., кутии за шапки и др.
Музеят е обогатил колекцията си и със сватбени кърпички с българска бродерия.

Обикновено те се шиели от булката и от майка й и се раздавали на гостите на тържеството. Мъжко палто, характеризиращо навлизането на градската мода, е другият нов аксесоар в брезнишкия музей. Постъпили са още граовски литак, хармоники, плетени покривки, дърводелски инструменти.
Дарители са Иван Белопитов от София и местните жители Петър Петров, Емилия Максимова, Аниела Асенова, Мариана Петрова. Част от даренията са експонирани и могат да се видят в зала “Военен клуб” на Общинския исторически музей в Брезник.
От ОИМ Брезник коментираха: “Изказваме сърдечна благодарност към и Иван Белопитов от гр.София за дарените от него движими културни ценности, които включват радио „Филипс“, шевна машина „Сингер“, стенен часовник, кутии за шапки и шапката/бомбе/ на неговия дядо. Всичките са от 30те години на миналия век.
Той се свърза с нас след като е видял в нашата фейсбук страница изложбата „Среща на поколенията в Граово“, свързана с дарения на музея за 2021г.
Скъпи дарители, благодарим Ви от сърце за щедростта и отзивчивостта, която провокира у вас чувството за памет и желание за дарения. Бъдете живи, здрави и благословени!
Ние, екипа на ОИМ Брезник вярваме, че и занапред можем да разчитаме на вас за обогатяване на музейния ни фонд – памет за поколенията!”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular