Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоковНови компостери и кошчета за разделно събиране в община Самоков

Нови компостери и кошчета за разделно събиране в община Самоков

Община Самоков разполага с нови компостери, компост ускорители и кошчета за разделно събиране на битови отпадъци. Доставката е по демонстрационен проект „Намаляване на отпадъка при източника в Самоков с предизвикателствата на гр. Рубе“, който община Самоков спечели и осигури финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

За изпълнението на проекта община Самоков проведе обществена поръчка за избор на изпълнители за „Доставка на нови компостери, компост ускорители, кошчета за разделно събиране на битови отпадъци и кантари за измерване на отпадъка по обособени позиции“. Четири бяха обособените позиции на обща стойност 200 845 лева без ДДС. Подписани бяха договорите със спечелилите обществена поръчка и в изпълнение на тези договори вчера бяха направени доставките по три от четирите позиции.
С реализиране на предложените мерки в проекта ще бъде намалено количеството депонирани отпадъци чрез намаляване количеството биоразградима компонента в общия обем смесен битов отпадък. По този начин ще бъдат изпълнени мерки за предотвратяване на образуването на биоразградими отпадъци чрез въвеждане на система за компостиране. Предвижда се поставянето на 293 компостера и компост ускорителя на територията на град Самоков.

Опитът показва, че контейнерите и съдовете за смет се препълват със зелени отпадъци, което води до преждевременно запълване, както и до замърсяване около местата за изхвърляне на отпадъци. С поставянето на системите за компостиране, освен че ще се оползотворяват зелените и биоразградимите отпадъци, като ще се произвежда компост, чрез който ще се обогатяват почвите на зелените площи и цветните лехи, но и ще намали значително количеството на депониран отпадък в регионалния център. Целта е изпълнение на стратегията за намаляване на депонираните отпадъци и същевременно сериозният екологичен и икономически ефект от това. По този начин се цели и формиране на обществено самосъзнание по отношение запазване на природните ресурси и постигане на общество с нулеви отпадъци.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular