Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоковНови 7 положителни теста за COVID-19 в Самоков

Нови 7 положителни теста за COVID-19 в Самоков

От взетите PCR тестове в Самоков 7 са положителни за наличие на инфекция с COVID-19 към 12 юни. Всички заразени лица са в добро здравословно състояние, карантинирани са и са под наблюдение.
Три от положителните проби са на контактни на пациента от Окръжна болница – две са на членове на семейството му и една е на жена, която им е помагала.
Едната положителна проба е на член на семейството на жител от Самоков, който отчетохме в сряда.
Двама са контактни на пациент от Вътрешно отделение, който бе сред първите констатирани случаи миналата седмица.


Последната положителна проба е на член на семейството на жената на хемодиализа, която вчера бе доказана положителна с коронавирус. Въпросната жена е била на службата в евангелската църква. Заразата в църквата е тръгнала от мъж, жител на София, който е гостувал на родителите си в края на май. В края на миналата седмица мъжът се е почувствал зле и при направените му тестове е дал положителен резултат. Баща му е пастор в евангелистка църква в центъра на града. Той, както и останалите енориаши са тествани и са с отрицателен PCR. Единственият случай на коронавирус сред тях е на жената на хемодиализа, а днес и нейно контактни лице е с положителна проба.
С резултатите от 12 юни случаите на заразени с COVID-19 в Самоков станаха 24. Продължава тестването на контактни лица и рискови групи.
От РЗИ съобщиха, че са установени огнищата на територията на община Самоков и вече са тествани всички контактни лица. В зависимост от резултатите, при нов положителен тест ще продължат пробите с контактните на новоустановените лица. Засега положението е овладяно и извън установените огнища няма нов случай на заразени.

Припомняме, на 11 юни бяха направени тестове на рискови групи в община Самоков.
Екип от РЗИ направи тестове на лица, които имат контакти с много хора вследствие на ангажиментите си. Бяха тествани и жители на Седми квартал. През лекарския пункт, обособен в Корпуса за социални услуги на общината, тестове бяха направени на екипа на Домашен социален патронаж, които работят с много хора и разнасят храна на лица от рисковите групи – възрастни хора, хора с увреждания и др., както и на ангажираните по проекта за патронажна грижа. Също така бе тестван и целият персонал на детска градина „Пролет”. На следващ етап бяха направени тестове на служителите на Бюрото по труда и на служителите на Дирекция „Социално подпомагане”, тъй като и двете институции работят с много граждани. Особено по време на извънредното положение към тях беше много сериозен напливът от хора. Тествани бяха и пациенти на отделението по хемодиализа към МБАЛ – Самоков, служителите на фронт-офисите от общинска администрация. Две училища – ОПУ „Неофит Рилски” и ОУ „Авксентий Велешки”, закупиха тестове от бюджетите си и направиха тестване на целия персонал.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular