Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградНовородените лъвчета в Благоевград може да бъдат оставени да бъдат изядени от...

Новородените лъвчета в Благоевград може да бъдат оставени да бъдат изядени от бащата

  • Масово зоопаркове купуват крадени коне, разфасоват ги незаконно и с тях хранят лъвове, казва Явор Гечев от ”Четири лапи”

  • Кметът Румен Томов: Има човек, който иска да осинови лъвчетата, клетката ще бъде разширена

Кметът на Благоевград Румен Томов посети Зоопарка в Благоевград заради новородените преди две седмици лъвчета и неяснотата каква ще бъде съдбата им и кой ще поеме отговорност за тяхното оцеляване. Томов обясни, че жител на Благоевград е изявил желание да осинови новородените лъвчета, като подсигури тяхното изхранване и финансира разширяването на клетката, която лъвовете обитават. „В момента пускам писма до определени институции в България, които да ни дадат становище на какви изисквания трябва да отговаря клетката, за да може да бъдат повече животните в нея. Пуснали сме писма и до природозащитни организации като „Четири лапи“ например, за да ни дадат становище и да изпратят специалисти относно подпомагането ни в грижите за новите обитатели на зоопарка“, каза Румен Томов. Според него разширяването на клетката ще отнеме поне два месеца. В бюджета на община Благоевград има 178 хиляди лева, които са заделени за ремонт на зоопарка.

 

Снимки:  „Четири лапи”

Явор Гечев от “Четири лапи” също коментира случая пред OFFNews. На въпрос дали според него малките ще оцелеят, той отговори: Ситуацията е доста неясна. Има слухове, че смятат да ги умъртвят, защото не могат да ги гледат, но след като случаят беше широко отразен в медиите, беше декларирано ясно желание от общината да гледа тези две животни. Това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е, че тези животинки са оставени на майката – да се грижи или да не се грижи за тях. Имало гледач там, но не са обръщали внимание, че примерно едното лъвче е оставено отвън, на слънце да стои през цялото време, че не са много жизнени самите бебета. Имам съмнение дали майката ще успее сама да се справи с отглеждането им и дали няма да има нужда от допълнителна ветеринарна помощ.

Условията, при които се отглеждат лъвовете в зоопарка в Благоевград, като цяло не са добри. Дори хигиената е на много ниско ниво. Отделно, че персоналът не е квалифициран, отделно, че имам доста сериозни забележки към ветеринарномедицинското обслужване на животните. Това е хроничен проблем в зоопарковете, особено в по-малките населени места, защото всички те – с изключение на два – са общинска собственост. Беше осъществен контакт с кмета и заместник-кмета, които демонстрират желание да отглеждат животните, да им построят клетки, въпреки че според мен съвсем не им е ясно какво точно означава отглеждането на лъвове. Ние сме насреща, ако има нужда, да помагаме. Отново обръщам внимание на снимките, които видях, на кадрите, които видях. Направи ми впечатление, че тези животинки не са много жизнени. Може би майката ще има нужда от помощ, за да ги отгледа. Може и да ги отхвърли в някакъв момент, може и да не може сама да се справи, ако те са с някакво заболяване. Трябва да има възможност да се организира преглед. Не знам дали това нещо го мислят. Друго нещо веднага прави впечатление. При лъвовете, при мечки това е много характерно – когато се роди ново поколение, мъжкият трябва да се изолира от женската, защото не се знае как ще приеме новите бебета. Много често се случва мъжкият да ги убие, да ги изяде. Даже слухът, който витаеше, преди този случай да стане медийно известен, е, че ако умъртвят животните и все пак някой пита, ще кажат, че мъжкият е изял бебетата. Аз не мога да го потвърдя дали такива са им намеренията, но в крайна сметка може би и заради това мъжкият не е отделен от женската.

В повечето такива зоопаркове купуват крадени коне, разфасоват ги на място абсолютно незаконно и с това хранят лъвовете. Така им излиза по-евтино. Отвратителна практика. Въпреки че е незаконна, контролният орган – Българска агенция по безопасност на храните – не прави нищо, за да я спре. Казват: “Така или иначе ние няма какво да ги правим тия коне, като ги конфискуваме. Второ, много скъпо ще им излезе на зоопарковете” и си затварят очите.

Надявам се да има обществен отзвук от това, което се случва. Надявам се да има изразено недоволство от страна най-вече на жителите на Благоевград, защото това касае най-вече тях. Ние сме на разположение да съдействаме, ако бъдем потърсени. Но, както се казва, непотърсена помощ трудно”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular