Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоНово оборудване, което събира прах в Средец, отива в Банско за първото...

Ново оборудване, което събира прах в Средец, отива в Банско за първото занаятчийско училище

Занаятчийско оборудване за десетки хиляди левове, закупено по проект, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, се съхранява в Общински детски комплекс – Средец, като почти не се използва. Това каза пред БТА председателят на УС на Регионалната занаятчийска камара в Бургас Майа Стоянова. По думите ѝ, проектът, изпълнен между местната организация и Асоциацията на художниците аматьори в турския град Къркларели, е приключил през 2018 година, но до този момент не е намерено място за оборудването, с което би могло да се предоставят занимания в пет различни работилници.

Място за съхранението му е предоставено от Община Средец, като местната администрация е вложила собствени средства, за да отвори занаятчийско ателие, но само по грънчарство. Така приборите за тъкачна работилница, такава за обработка на вълна (плъстене), везбарство и карвинг на свещи, стои неразопаковано вече четвърта година.

“По този проект трябваше да отворим пет работилници. За съжаление не успяхме да намерим помещения за това в Бургас. В един момент се наложи да търсим място, в което да съхраняваме всичко закупено. Получихме съдействие от Община Средец и към момента цялото оборудване се намира в Общинския детски комплекс, заедно с шест много големи щанда, които се съхраняват в частна фирма. Стойността на всичко е около 100 000 лева, като имаме прекрасни инструменти за карвинг/свещолеене, пещи за изпичане на глина, грънчарски колела, вертикален тъкачен стан и още няколко мобилни, както и много и различни прибори, нужни за различните занаяти”, каза Майа Стоянова.

Тя допълни, че се водят активни разговори със занаятчийската камара в Банско, която е изразила готовност да предостави сградата, в която се помещава в старата част на града. Плановете са тя да се превърне в първото голямо занаятчийско училище в страната, стана ясно от думите на Стоянова. Тя допълни, че занаятчийската камара вече разполага с разработени обучителни програми, като първоначално в новото училище могат да се използват малка част от тях.

Пред БТА председателят на новоучредената занаятчийска камара в Банско Любо Чалин сподели, че първоначалната идея е част от работилниците в новото училище да бъдат открити около Великденските празници през тази година. Те ще бъдат в автентичната Хадживълчова къща в старата част на Банско, която беше предоставена за нуждите на Регионалната занаятчийска камара от администрацията в курортния град през 2021 година.

“Искаме да направим занаятчийско училище – не знам към момента да има такова в България. Но ни е нужно време, а и средства, които опитваме да съберем”, каза Чалин.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular