Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковНов живот за Синагогата обсъдиха кметът на Самоков и новият посланик на...

Нов живот за Синагогата обсъдиха кметът на Самоков и новият посланик на Израел у нас

Кметът Владимир Георгиев посрещна новия посланик на Държавата Израел у нас Н. пр. Йорам Елрон. Програмата включваше среща – разговор и посещение на Историческия музей и Сарафската къща. Основната тема на срещата беше възможностите за реставрация на Синагогата и намеренията на общинското ръководство към нея. Н. пр. Йорам Елрон сподели, че е приел с радост назначението си, защото много харесва нашата страна. „Използвам активно социалните мрежи, за да качвам красиви снимки от България, така че активно рекламирам страната сред последователите си”, каза г-н Елрон.

Той подчерта, че България е предпочитана туристическа дестинация сред гражданите на Израел, като изтъкна и преимуществата на община Самоков като туристическа дестинация – красива природа, известен зимен курорт и близост до летище. Той подчерта, че още преди да бъде назначен за посланик, е чувал за Синагогата в Самоков и по тази причина е проявил интерес за перспективите пред този паметник на културата. Кметът Георгиев запозна Негово превъзходителство с всичко, което община Самоков е предприела до момента.

Една от първите стъпки е прехвърляне на стопанисването на сградата от „Шалом” на общината. След приключване на процедурите е възложено изработването на концепция за идеен проект. Той ще бъде база за последващо провеждане на конкурс за проекти. За момента виждането на общинското ръководство е създаването на мултифункционален обект, който да изпълнява функциите на музей, позициониран в подземен етаж и зала за изложби и културни събития. В проекта е включено и усвояване на пространството около Синагогата, което да се впише като част от целия комплекс. Г-н Георгиев показа на посланика направените разработки, които са съобразени с архитектурната идентичност на обекта и концепцията за развитие. Кметът сподели, че се следи и възможността да се кандидатства пред европейски програми за възстановяването на Синагогата.

Той даде пример с възстановяването на базиликата в Пловдив, осигурено от фондация „Америка за България”. Г-н Елрон обеща подкрепата си и каза, че ще включи Синагогата в Самоков в Програмата си с приоритетите за мандата си като посланик. След продължилия повече от час разговор г-н Елрон разгледа експонатите в Исторически музей – Самоков, запозна се отблизо със състоянието на Синагогата и посети Сарафската къща, където бе посрещнат от ръководството на Фонд „13 века България” и се запозна с историята на фамилия Арие.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular