Friday, May 10, 2024
HomeРегионСамоковНов път ще свързва самоковско село с туристически комплекс „Окол Лейк”

Нов път ще свързва самоковско село с туристически комплекс „Окол Лейк”

От началото на юли започна изграждането на пътя, който ще свърже село Горни Окол с комплекс „Окол Лейк”, съобщиха от общинската администрация в Самоков.

Проектът се реализира със средства от държавния бюджет по договор между Община Самоков и Министерски съвет, сключен в края на декември 2022 г. Община Самоков е извършила необходимото инвестиционно проектиране за изграждане на пътна връзка с дължина от 1,5 км, с поставяне на тръбна мрежа за кабели и улично осветление. Проведе и процедура за избор на изпълнител, която спечели фирма „Хидростроител Пламен Ангелов” ЕООД, с който в средата на юни  бе сключен договор. Изпълнителят започна работа по изграждане на път от съществуващия път между Горни и Долни Окол до туристически комплекс „Окол Лейк”. Средствата се отпускат от Министерство на икономиката по Закона за насърчаване на инвестициите, тъй като инвеститорът „Голф Окол” ЕАД е сертифициран като „Инвеститор Клас А” и съгласно Закона, Държавата финансира изграждането на част от техническата инфраструктура.

За Община Самоков е от голямо значение да има на територията си инвеститор на такова ниво, тъй като, освен разкриване на нови работни места и предлагане на висок клас туристически продукт, ще бъде изградена и необходимата инфраструктура, която ще допринесе за развитието на целия район на Околите.

Реализацията на проекта „Окол Лейк” стартира на 1 август 2020 г., а само три години след началото, комплексът вече има оформени част от жилищните сгради, строи се петзвездният хотел, който ще бъде открит тази година, на финален етап е и голф игрището.

RELATED ARTICLES

Most Popular