Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесНяма жертви и пострадали от силния трус в Гърция, който е усетен...

Няма жертви и пострадали от силния трус в Гърция, който е усетен и у нас

Няма жертви и пострадали от силното земетресение тази нощ в гръцкия град Флорина. Трусът беше усетен в Северна Македония, България и Албания.

Земетресението със сила 5,5 по скалата на Рихтер беше регистрирано в 23,43 минути в неделя, на 268 километра югозападно от София. Над 20 вторични труса са били регистрирани в Гърция след това, съобщи българският Институт по геофизика, геодезия и география. Най-силният от вторичните трусове е бил с магнитуд 4,5.

Гръцките власти препоръчаха на хората в района на епицентъра на земетресението да останат навън на безопасно място. Навън в колите си и на открито в парковете прекараха нощта жителите на град Флорина и областта. Почти няма сграда незасегната от земетресението, съобщават местните власти. Кметът на града Василис Гянакис съобщава за паднали балкони.

От Геодинамичния институт в Атина все още не изразяват убеждение, че няма да последват вторични трусове по-силни от първото земетресение. Силите на Гражданска защита, пожарната и полицията оказват помощ с храна и вода на хората. Властите препоръчват хората да не се прибират по домовете си, докато технически екипи не проверят сигурността на сградите. Училищата са затворени, както и държавните учреждения.

Автор: Катя Пеева – кор. БНР в Гърция

RELATED ARTICLES

Most Popular