Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесНяма срив в туризма в Сапарева баня

Няма срив в туризма в Сапарева баня

  • Нямаме отменени резервации, категорични са местни хотелиери

 

Няма срив в туризма в Сапарева баня заради коронавируса, засега, твърдят в курорта.

„В община Сапарева баня няма информация за спад на туристите на този етап”, лаконичен бе експертът по туризъм в общинската администрация Милен Колев. Подобни бяха и отговорите на хотелиерите и ресторантьорите, с които разговаря репортер на в. „Вяра”.

„Обичайно нашият хотел се посещава в събота и неделя. За тази седмица също имаме посетители, няма отменени резервации”, каза Михаела Фарфарова, която е служител в общината и заедно със съпруга си притежават семеен хотел в центъра на града. „Нямаме анулирани резервации. Една резервация е преместена”, каза Надежда Клисарска – управител на СПА хотел „103 градуса”, който се намира срещу емблематичния гейзер в Сапарева баня.

„В заведенията за хранене все още не се забелязва отлив. Въпреки това предполагам, че епидемията и свързаната с нея истерия ще се отразят на бизнеса ни. Неминуемо е, виждате какво се случва по света. Пътуванията се спират или ограничават до минимум. Отменят се мероприятия – културни, спортни. Не се посещават не само ресторанти и хотели, така че това няма да ни се размине и на нас”, посочи собственик на заведение, който настоя да остане анонимен.

Има ли отлив, или срив в туризма в планинската община заради епидемията от коронавирус и подкрепят ли исканията за незабавна реформа за подпомагане на бизнеса на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), попитахме над 10 собственици или служители в местни хотели, къщи за гости и заведения за хранене. Част от работещите в бранша обаче категорично отказаха да коментират каквото и да било по темата, а техни колеги отговориха, че не са наясно дали посетителите в района намаляват.

Както е известно, във връзка с тежката ситуация в туристическия бранш, създадена от бързото разпространение на новия вирус в света и в частност в нашата страна и тежките последици от нея, от БХРА се обърнаха с искания към държавата. Сред исканията са:
правителството да даде отговор на въпроса има ли индикации за влизане в рецесия и какви са икономическите последици до момента за българската туристическа индустрия; да се въведе за минимум петмесечен период, считано от март 2020-а, облекчение за работодателите по отношение на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата. Настоява се още държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии. Както и да се осигури безвъзмездна финансова помощ на работодателите с цел запазване на работните места. Да се контролира истерията, стигаща до всички и по всички възможни канали, която в известна степен от асоциацията определят като спекулативна. В тази връзка БХРА излезе с декларация до премиера и министрите на финансите, туризма и икономиката.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. В общината са неадекватни и за пореден път го доказват. Масово са отменени резервации и то не само за март, но и за април месец.

Comments are closed.

Most Popular