Sunday, May 12, 2024
HomeРегионКюстендилОбластният съвет за развитие прие Стратегията за подкрепа за личностно развитие за...

Областният съвет за развитие прие Стратегията за подкрепа за личностно развитие за деца от област Кюстендил  

Областният съвет за развитие съгласува Стратегията за подкрепа за личностно развитие за деца от Област Кюстендил 2021-2022 г. Тя бе представена от директора на РУО-Кюстендил Мая Стойчева на заседание, проведено днес по инициатива на областния управител Катя Димитрова.

Стратегията е разработена в съответствие с изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование и Наредбата за приобщаващото образование. Тя е изготвена от екип с представители на общински администрации, Областна администрация-Кюстендил, РЗИ, РУО, Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование и Обединен детски комплекс-Кюстендил.

Областната стратегия е разработена на базата на анализи, извършени във всяка община в Кюстендилска област и определя потребностите и предизвикателствата, както и взаимодействията между участниците и заинтересованите лица в процеса на осигуряване на подкрепата за личностно развитие. В основата на Стратегията са необходимостта от разширяване на компетентностите на педагогическия персонал за целите на приобщаващото образование, промяната във финансирането на общата и допълнителната подкрепа, разширяване на партньорството и взаимодействието на всички участници и институции. Новите моменти в документа са промяната на училищната мрежа – извършената оптимизация на училищата в община Кюстендил през 2020 г., когато основните училища останаха три.

Другата оптимизация е извършена чрез преобразуване на Средно училище „Св. Климент Охридски“ в гр. Дупница, в основно училище, поради невъзможност да реализира държавен план-прием в профил „Физическо възпитание и спорт“.

В област Кюстендил функционират 37 училища и 19 детски градини, Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващо образование, Център за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс-Кюстендил, съобщи Мая Стойчева. Общият брой на обхванатите деца и ученици в предучилищното и училищното образование е 14 177, от които в детски градини 3 299, а в училищата –  10 878 деца и ученици. Допълнителна подкрепа за личностно развитие се предоставя на 363 деца и ученици със специални образователни потребности. 60 са децата и учениците  в риск. 172-ма са учениците с изявени дарби и 9 са с хронични заболявания.

Общинските училища са 28 на брой, от които 2 начални , 16 основни, 4 средни, 1 спортно, 2 професионални гимназии и 3 профилирани гимназии. Държавните училища са 8 професионални гимназии и 1 средно училище към затвора в Бобов дол.

RELATED ARTICLES

Most Popular